Gazdaság

2011.10.18. 16:48

Területalapú támogatások

Megkezdődött a területalapú támogatások (SAPS) előlegfizetése – jelentette be a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). A gazdálkodók az idén 280 milliárd forint támogatást kapnak az idei évre, amelynek felét, mintegy 135 milliárd forintot kezdték el folyósítani.

Osváth Sarolta

Fazekas Sándor miniszter, a VM és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) közös sajtótájékoztatóján elmondta: az idei SAPS támogatás 50 milliárd forinttal több, mint tavaly. Az idén 169 ezer termelő ötmillió hektárra nyújtott be támogatási igényt, tehát 2011-ben hektáronként 56 ezer forint lesz a terület alapú támogatás, 20 százalékkal több az előző évinél. Magyarország a májusi fagykárra tekintettel elsőként kérte az Európai Bizottságot, hogy a SAPS-pénzek 50 százalékát már október 16-tól kifizethessék.

Palkovics Péter, az MVH elnöke közölte, hogy decemberben megindul a különleges tejtámogatás kifizetése is, ezen a jogcímen 2700 tejtermelő kap az elkülönített 13,5 milliárd forintból. Az MVH az elmúlt időszakban több mint 500 falugazdászt és tanácsadót képezett ki, ennek köszönhetően máris zökkenőmentesebb volt a benyújtási időszak és 25 százalékkal csökkent a problémák száma.

A július 5–szeptember 23. között végzett helyszíni ellenőrzések és adategyeztetések után a hivatal mintegy 7000 gazdálkodó előlegfizetési kérelmét utasította el. A támogatás második felének kifizetése 2011. december 1. és 2012. június 30. között esedékes. Mint elhangzott, a tárca mindent megtesz azért, hogy a gazdák minél hamarabb hozzájussanak a pénzhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!