Gazdaság

2012.01.03. 11:14

Támogatás az 5 százalékos béremelést vállalni nem tudó cégeknek

A kormány azt tervezi, hogy az a cég amely 5 százalékkal sem tudja emelni a bérkompenzációra szorulók bérét költségvetési pénzekre pályázhat majd - értesült az MTI Hírcentrum.

MTI

A Duna TV esti Híradójában elhangzottak szerint a kormányzat azt szeretné elérni, hogy az adóváltozások miatt ne csökkenjen senkinek a nettó bére, vagyis, hogy mindenkinek, akinek bruttó bére nem éri el a havi 218 ezer forintot, az adójóváírás kivezetése miatt kieső jövedelmét kompenzálják.
   
Az eddig elfogadott szabályozás szerint 5 százalékos mértékig a bérkompenzációt maguk a cégek hajtanák végre, e fölött pedig a minimálbéren és a garantált bérminimumon foglalkoztatottaknál a kormány vállalja a teljes kompenzációt.
   
A munkaadók járulék jóváírással, pontosabban új nevén, a szociális adó jóváírásával ellentételezhetik az öt százalék feletti emeléseket. Vagyis a 18 százalékos minimálbér emelésből öt százalék jut a vállalkozásra, és 13 százalék a költségvetésre, mégpedig úgy hogy ezt a bizonyos 13 százalékot már nem is kell befizetni a tb-kasszának.
   
Ugyanakkor sok cégnek nem jut majd az 5 százalékos emelésre sem, ezt a problémát orvosolhatná az állami támogatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!