Gazdaság

2012.07.04. 06:25

Takarékos megoldás a kánikulában

Csór – A csóri Boros László ajánlotta figyelmünkbe saját fejlesztésüket, amely különösen aktuális a magyar forróságban. Az adiabatikus hűtés csökkenti a klímaberendezések energiafelhasználását.

Kocsis Noémi

Aki dolgozott már egy átforrósodott üzemcsarnokban a lassan trópusinak mondható magyar nyárban, az igencsak tudja, mit jelent, ha működnek a klímaberendezések. Azonban a hatalmas alapterületű gyáregységekben elérni, hogy gép is, ember is a neki megfelelő hőmérsékleten dolgozhasson – nos, ez bizony milliókba kerül a vállalatoknak. Mint ahogy minden más, felhasznált energia is. Hogy csak egy példát mondjunk: egy 1400 főt foglalkoztató, több mint tízezer négyzetméteres üzemmel működő cég 50-100 millió forintot költ havonta(!), csak a villanyszámlára...

Teljességgel érthető hát, ha a cégek ott igyekeznek megfogni az energiaköltségeket, ahol csak lehet. S itt „jön a képbe” a csóri Boros László és munkatársai fejlesztése: a fúvókákkal felszerelt szerkezet ugyanis a már felszerelt klímaberendezések energiafelhasználását hivatott csökkenteni, miáltal a felhasználó akár húsz százalékos költségcsökkenést is elérhet. A működési elv roppant egyszerű, az izzadáshoz hasonló. A rendszerből nagy nyomással, apró cseppekben kilövellt víz párolog, így lehűti maga körül a környezetét. A fejlesztést először vendéglátóipari egységek kezdték használni, ám öt éve több fehérvári multicégnél is telepítettek párahűtést. Az egyik nagy csarnokban a nyári belső, 47 Celsius hőmérsékletet ezzel sikerült tíz fokkal csökkenteni. A párásítás egyébként az ipar több területén fontos tényező: a falfestékek például jobban szétterülnek egy párásított helyiségben, s az elektronikai berendezéseket gyártó cégek is sikeresen alkalmazhatják a párásítást, például az úgynevezett ívkisülés elkerülésére. A fejlesztők Győrben találtak gyártó kapacitást, s hogy a párahűtés hatékonyságáról is szóljunk valamit, a tízórás üzemet tekintve a 4-6 fúvókával ellátott ventillátor (mert tulajdonképpen arról van szó!) 234 liter vizet használ el.

 



Boros László számítása szerint a már régebben felszerelt fehérvári gyáróriások az eltelt évek alatt – két munkaterületet, gyártócsarnokot véve alapul – úgy 800 köbméter vizet használtak el a párahűtés alkalmazásával. A Visteon Hungary Kft. klimatizált csarnokaiban mintegy két hete telepítette a cég a párahűtő rendszert. Ligeti László gyártási igazgató azt mondja, korai lenne még véleményt alkotni a működésről, ám a remélt energiamegtakarítás üzemeikben is nagyon fontos. Korábban a tetőn lévő klímákat slagos locsolással kellett hűteni, ami hihetetlenül vízigényes megoldás volt – ehhez képest a párahűtés jelentős megtakarítást eredményezhet.

A cég szakemberei e mellett is folyamatosan keresik a további energiaköltség- csökkentő megoldásokat, melyekre akár úgy is rá lehet bukkanni, mint a párahűtésre, amiről az igazgató „véletlenül” olvasott az interneten. Ami a címbeli megfogalmazást illeti, a párahűtést nem csak az ipar, de a mezőgazdaság is sikeresen alkalmazhatja. E napokban éppen állattartó telep klímáira szerelik fel, s ha teljesülnek az előzetes várakozások, nem csak a tehenészet villanyszámlája lesz alacsonyabb, de maguk a tehenek is több tejet adnak a hűvösben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!