Gazdaság

2017.06.07. 18:20

Zsengék, frissek, ropogósak - Elérkezett az eperdzsem főzésének ideje

Szemetgyönyörködtető látvány az a színkavalkád, ami jellemzi mostanság a piaci kofák standjait.

Kovács Anita

Nehéz a választás, ha végignézünk a sorokon, hiszen amellett, hogy most roppant friss, üde áruhoz juthatunk, vitaminban is gazdagok a termések. A kiskertekben nagy gonddal nevelt zöldségek, gyümölcsök zamata pedig összetéveszthetetlen a multik polcain található egyenletesen szép, de ízben semmitmondó árukéval.

De lássuk a kínálatot! Magasan veri a mezőnyt a zöldborsó, ami dömpingszerűen "ellepte" a piacot, és ami árban is vásárlóbarát, mindössze 300-350 forintot kérnek kilójáért. A zöldbabot már borsosabb áron mérik, kilónként 800 forint az ára. Nagy örömömre tökre, cukkinire és patiszonra egyre több helyen lehet rálelni - ezek a zöldségfélék nagyon sokféleképpen elkészíthetők. Nem kell feltétlenül leragadni a jól megszokott főzelékeknél, vagy a rántott, bundában kisütött változatoknál, ugyanis remekül felhasználható például a cukkini salátákhoz, sőt dúsíthatjuk vele a nyári hónapok kedvenc étkét, a lecsót is.

Apropó lecsó! A paradicsomért 400-550 forintot kérnek kilónként, a tv paprikáért 50-100 forinttal kell mélyebben a zsebünkbe nyúlni. Ezek az árak még nem az eltevés időszakát idézik, de néhány hét, és biztosan szerényebb áron szerezhetjük majd be a lecsóhoz valókat.

Újkrumpliból a parázsburgonya 100 forintot kóstál, a nagyobb fajtákat 200-300 forintban mérik a kofák.

De hogy ne csak a zöldségekről essék szó! A nyári kedvenceket, mint a meggyet vagy a cseresznyét, az árusok elmondása szerint hullámzó, hogy milyen mennyiségben keresik a vásárlók, előbbi 400-600 forintba kerül, utóbbi kilójáért 400-at kérnek.

Akik az eperszezon közepére, végére hagyták a dzsemkészítést, azoknak jó hír, hogy már 600-650 forintért is beszerezhető a kevésbé tetszetős, de lekvárnak kiváló alapanyag. Prémium minőségű epret is találtunk, viszont azért 1000 forintot kell leszurkolni. Jó néhány helyen megjelentek az aranyló színű sárgabarackok, amelyek nagyon jól mutathatnak sütemény tetején, vagy csak egyszerűn egy gyümölcsöstálon. Ára még nem pénztárcabarát: bizony 850 forintot kell fizetni kilójáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!