Gazdaság

2012.09.10. 07:49

Számvevők: fontos a függetlenségük

Székesfehérvár, Lovasberény - Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) meghívására a Visegrádi Négyek országaiból, valamint Ausztriából és Szlovéniából érkeztek ÁSZ-vezetők egy konferenciára Magyarországra. A számvevők, akik hétvégéig a kormány lovasberényi képző-központjában székeltek, csütörtökön a megyeszékhelyre is ellátogattak.

Klecska Ernő

- A találkozón nagyon magas szintű szakmai témák kerülhetnek szóba - mondta el lapunknak Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke. Az ellenőrzések összehangolása közös probléma a térségben, s érdemes lenne közösen fellépni a környezetvédelmi kérdésekben, például a légszennyezés és az allergia, vagy éppen a tájvédelmi kérdésében.

 

 

- Ezen kívül Európa számvevő is találkoznak egymással októberben, ennek előkészítéséről szó volt. A számvevők egységes, összehangolt véleményeket és kezdeményezéseket dolgoznak ki a közös uniós problémákra. Ezek egyike az, hogy egységes számviteli a statisztikai rendszerre van szükség az EU-ban, hiszen a tagországokban nem egyeznek a számviteli, elszámolási és statisztikai rendszerek - tette hozzá. 

- A számvevők a kurrupcióval kapcsolatban is egyeztettek. E téren is nagyon különböző a helyzet és a tapasztalat az érintett országokban, de a közösségi gyakorlatban is. ezeknek az összegzés összes rétes és megtörténik volna két három másik téma és magas fontos és nem is megbeszélés van A többi ország számvevői e területeken igen aktívak, és azt tervezik, hogy közös ajánlást fogalmaznak majd meg az Európai Unió hivatalos szerveinek - hangzott el.

- A számvevők függetlensége rendkívül fontos - emelte ki Domonkos. Az ENSZ múlt év decemberében határozatot hozott számvevőszékek függetlenségével kapcsolatban, amelyben először ismerték el ilyen magas szinten azt, hogy a közpénzek és közvagyon védelme érdekében szükslég van erre. E szervezetek csak akkor fogalmazhatnak meg objektív és független szakmai vélemyényt, ha nem kell a retorziótól tartaniuk, vagy attól, hogy a végrehajtó hatalom esetleg nyomást gyakorol rájuk  - szögezte le az elnök.

Égi Tamás Székesfehérvár gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere kiemelte: a magyar önkormányzatoknak is fontos a költségvetés ellenőrzési rendszerének átalakítása Az egyik leghangsúlyosabb téma az önkormányzati elszámolási rendszerek egységesítése és reméljük hogy mi is egy-két javaslattal hozzá tudunk ehhez járulni - mondta. - Mi hisszük - tette hozzá -, hogy az önkormányzatok elszámolását is - úgy mint a vállalatokét - célszerű lenne eredmény szemléletľvé alakítani, ahogy ez több uniós országban ma is van.

       


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!