Gazdaság

2012.07.02. 06:53

Stagnáló, alacsony árak jellemzik jelenleg az ingatlanpiacot

Székesfehérvár - Az elmúlt évek nehéz gazdasági helyzete mély nyomot hagyott a hazai ingatlanpiacon is. Leginkább a lakásaikon túladni kívánók panaszkodhatnak, a még mindig nagyon alacsony ingatlanárak miatt.

Miskei Anita

Hosszú idő után végre stagnáló árak tapasztalhatók a piacon. Vagyis talán fellélegezhetnek azok, akik túladnának ingatlanjaikon, de eddig nem akarták elpazarolni azt. Hiszen az elmúlt években Fejér megyében  zuhantak az árak, leginkább  abban a szegmensben, ahol megszaporodott az eladó ingatlanok száma. Czigola Emil, az Ingatlan Plusz Hungary Kft. tulajdonosa hangsúlyozta, a legnehezebb helyzetben azok vannak, akik panellakásaikat szeretnék eladni. Pedig  kereslet lenne a ma igazán olcsón is megszerezhető lakásokra. Ugyanakkor érthető, hogy a korábban 8-10 millió forintot is érő két szobás, belvárosi panellakást nem szívesen adják el, mert  most legfeljebb 6-7 milliót kaphatnak tulajdosnosaik.

- Nehéz helyzetben vannak azok, akik most szeretnék ingatlanjaikat értékesíteni. Székesfehérváron és a Velencei-tó környékén keresettebbek a lakások, családi házak, de a megye többi részében  hosszú hónapokig sem találnak gazdára az eladó ingatlanok. Az utóbbi hetekben, hónapokban  keresetté váltak a nagyobb értékű családi házak. Több 40-45 millió forintos ingatlant is sikerült eladnunk - mondta Czigola Emil. A szakember megjegyezte,  a kisebb-nagyobb belvárosi panellakásokra kevesebb a kereslet, illetve mélyen nyomott árat kínálnak a vevők az ingatlanokért, így az eladók kivárnak.

 

- Szerintem az idei évben már egyfajta stagnálást tapasztaltunk az árakban, s úgy tűnik, a jelenlegi árak nemigen mozdulnak el felfelé. Igaz, talán már mélyebbre sem kerülnek - fűzte hozzá az ingatlaniroda tulajdonosa. Kiemelte, míg régebben szinte pillanatok alatt el lehetett adni egy 50 négyzetméter körüli panellakást, addig ma hónapokig sem talál új gazdára az ilyen típusú lakás.

- Persze - osztotta meg a szakember tapasztalatait lapunkkal - sokan a hitelből menekülve akár áron alul is adnák ingatlanjaikat. Éppen ez az oka annak, hogy az albérletek iránti kereslet megugrott. Már nem csak a főiskolások, fiatalok, hanem sokan családosan is bérleménybe kényszerülnek. Ráadásul az olcsóbb, legfeljebb 50 ezer forint plusz rezsivel kivehető lakásokat keresnek - mutatott ár a nehéz helyzetre a szakember.

A lakásértékesítés kapcsán arról is beszélt az ingatlaniroda tulajdonosa, hogy a szinte elérhetetlen feltételekkel bíró szoc.pol. és a visszafogott hitelezés sem segít.

- A hiteleket olyan mértékben szigorították meg, hogy szinte senki sem felel meg a bank által támasztott követelményeknek. Szinte egyáltalán nem adnak hitelt. Ugyan nem szerencsés, ha mindannyian eladósodunk, az ésszerű konstrukciók azonban sok nehéz sorsú család helyzetén javítanának. Bízunk abban, hogy ismét lesz hitelkihelyezés, s így beindul az ingatlanpiac is - mondta Czigola Emil.

 

Czigola Emil, az Ingatlan Plusz Hungary Kft. tulajdonosa kiemelte, az eladásokhoz ugyan szükséges az energetikai tanúsítványok kiállítása, a földhivatalokban azonban annak bemutatása nélkül is bejegyzik az új tulajdonost. Az eladó kötelessége kiállíttatni a tanúsítványt. Arról is beszélt, sokat javult az ingatlanok energetikai állapota, jellemző a hőszigetelés és az  új nyílászárók is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!