áfacsökkentés és támogatás

2017.09.08. 06:44

Reménykedhetnek a halgazdaságok

A magyarországi halgazdálkodás jövedelmezőségére a 16 milliárd forintos uniós támogatás éppúgy jótékony hatással lehet, mint a jövő évi 22 százalékpontos áfacsökkentés.

Tavaly 284 magyarországi vállalkozás foglalkozott halászattal és halgazdálkodással – tizenhárommal több, mint az előző évben -, együttes nettó árbevételük pedig 209 millió forinttal 14,45 milliárd forintra emelkedett – írja pénteki számában a Világgazdaság a BCE nemzeti Cégtár Nonprofit Zrt. adatai alapján.

A vállalkozások mérlegeredménye hullámzó: a 2013-as 390 millió forint veszteség 2014-re 310 milliós nyereségbe fordult, amit 2015-ben 365 millió forintos plusz, tavaly viszont 15 milliós mínusz követett.

A kiszámíthatatlanság ellenére többen látnak fantáziát az ágazatban, amelyben tavaly 25 új céget alapítottak, és már az idén is tizenkettőt, miközben az alkalmazottak száma 1564-re nőtt a múlt év végi 1495 főről. A legtöbben alighanem a Magyar halgazdálkodási operatív program (Mahop) keretében pályázható 16 milliárd forintnyi európai uniós forrásra építenek, vagy a halhús áfacsökkentésének kedvező hatásaira.

Legtöbben már most készpénznek veszik, hogy a haláfa csökkentése a pozitív trendfordulat előfutára. A szakmai szervezetek szerint ugyanis a kedvezményes adózás lendületet adhat az akvakultúrának, a halászati termékek előállításának, egyúttal a fogyasztás növekedését is segítheti. Az egy főre jutó 4,6 kilogrammos fogyasztást pár éven belül megduplázni persze ambiciózus terv, de az uniós átlag 22,7 kiló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!