Gazdaság

2012.11.14. 06:02

Rehabilitációs kártya adókedvezményhez

Fejér megye - Számos félreértés van a rehabilitációs kártya körül - hívja fel a figyelmet az állami adóhivatal. Olvasónk tapasztalatai is megerősítik ezt.

Klecska Ernő

A rehabilitációs kártya igénylése két hivatal hatáskörébe is tartozik. A megváltozott munkaképességű személyek ellátásainak megállapítása iránti kérelmet a Megyei Kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szervhez kell benyújtani. A kérelem maga egy adatlap vagy elektronikus űrlap, mely tartalmazza a kérelmező személyazonosító adatait, társadalombiztosítási azonosítóját és adóazonosító jelét, igény esetén a közlekedőképességének vizsgálatára vonatkozó kérelmet is. Az adatlapon az ügyfél arról is nyilatkozik, hogy igényli-e a rehabilitációs kártyát. Kizárólag ebben az esetben kell feltüntetni az adatlapon az adóazonosító jelet - hívta fel a figyelmet Szalayné Vörös Csilla Gabriella, a NAV adóalany-nyilvántartási osztályának vezetője.

Abban az esetben, ha az ügyfél feltüntette az adóazonosító jelét, de nem kért kártyát, akkor is megkapja azt. Ez semmilyen hátránnyal nem jár, a kártya birtokában is jogosult a már megállapított rehabilitációs vagy rokkantsági ellátásra, illetve munkavállalás esetén a munkaadó az érvényes rehabilitációs kártyával rendelkező megváltozott munkaképességű személy után adókedvezményt vehet igénybe. Adókedvezményre egy megváltozott munkaképességű személy után egyszerre csak egy munkaadó jogosult.

A kérelem benyújtása után a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kiállítja a rehabilitációs kártyát vagy az azt helyettesítő igazolást. Nagyon fontos, hogy az ügyfél a pontos adatokat tüntesse fel az adatlapon vagy elektronikus űrlapon, ugyanis adateltérés esetén a rehabilitációs kártya kiadása elhúzódhat, érvényességi idejének kezdete jelentősen kitolódhat. Adókedvezmény igénybevétele pedig az érvényesség előtti időszakra nem lehetséges - tette hozzá a szakértő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!