Gazdaság

2016.10.12. 19:05

Pénztárgépek: nem könnyű eligazodni az új szabályok között

Dunaújváros - A Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara szervezett előadást a sok helyi vállalkozást érintő témában: az online pénztárgépeket érintő aktuális adózási szabályok.

Kőhalmi Kálmán

Idén fontos jogszabályváltozásokat alkottak meg az online pénztárgépekkel kapcsolatban, ezek döntő többsége jövő év elejétől lép életbe. A felkészülés segítése érdekében szervezett előadást a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara a témában. Az előadó Szabó Gábor, a NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársa volt. A pénztárgépekkel kapcsolatos gyakorlati információkat (főleg az új kötelezetteket érintő esetekben) az esemény résztvevői Izing Gábortól, a Zizi Computer tulajdonos-ügyvezetőjétől tudhatták meg. Aki lemaradt a rendezvényről, a változások bevezetése előtt, decemberben egy hasonló eseményen kaphat tájékoztatást, kérdéseire választ, hiszen a helyi kamara a téma fontosságára, bonyolultságára való tekintettel egy újabb rendezvényt szervez.


Szabó Gábor előadása nagyon sok példát tartalmazott, így jól érthetően járta körül ezt a meglehetősen bonyolult, összetett témakört Fotó: Ady Géza

Erre egyébként azért is szükség van, mert több területen még bizonytalanság tapasztalható, egyeztetések zajlanak, addig remélhetőleg megtörténik ezen elemek pontosítása is.

Szabó Gábor előadásában foglalkozott a jogszabályi változásokkal, a kötelezettek körének bővülésével, prezentációjában azonban ezeknél nagyobb hangsúlyt kapott az értelmezés, és gyakorlati, tipikus példákon keresztül mutatta be az életbe lépő (vagy már életbe lépett) új elemeket. Az előadás során kiderült, hogy számos félreértés, vagy a részletek tudásának hiányában félrevezető információ kering közszájon, jelenik meg a hírekben. Érdemes tehát elmerülni a témában, szakemberrel konzultálni, odafigyelni a TEÁOR számonként eltérő, vagy például az üzlethelyiséggel, mozgó tevékenységgel és sok más tényezővel változó előírásokra egy fontos döntés, esetleg a pénztárgép megvásárlása előtt. Utóbbival kapcsolatban egy sor hasznos tanácsot adott Izing Gábor, például a megfelelő gép kiválasztása, az átfutási idők, a beüzemelés témaköreiben. Az előadásokat követően a szakemberek számos feltett kérdésre adtak választ.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!