Magyarok Kenyere

2019.08.10. 13:19

Összeöntötték a kárpátaljai magyar gazdák búzáját

Több mint 100 tonna búzát gyűjtöttek össze. A jótékonysági kezdeményezés célja, hogy az összegyűlt búzát a határon innen és túl élő, rászoruló magyar gyermekek ellátására adományozzák.

Mezõgecse, 2018. augusztus 4. Búzát önt hordóba egy résztvevõ a Magyarok kenyere - 15 millió búzaszem program Kárpát-medencei búzaösszeöntõ ünnepségen a Beregszász melletti Mezõgecsében 2018. augusztus 4-én. MTI Fotó: Nemes János

Forrás: MTI

Fotó: Nemes János

Az ünnepségen mondott köszöntőjében Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke, az Országgyűlés alelnöke hangsúlyozta,

a Magyarok Kenyere programon belül idén Kárpátalján összegyűjtött több mint 100 tonna gabona is jelzi, hogy aki egyszer is megtapasztalta, milyen a szükség – és ez a kárpátaljai magyar gazdákra fokozottan érvényes –, az jó szívvel ad a szükséget szenvedőknek.

„A kárpátaljai magyar gazdák tudják, hogy – amint a szólás is tartja – egy kenyéren vagyunk, közös a sorsunk, osztozunk örömben, bánatban, munkában, küzdelemben, ezért ki-ki erejének megfelelően járul hozzá a családja, közössége boldogulásához” – tette hozzá. Hangsúlyozta:

az összeadott gabona mennyisége jól mutatja a kárpátaljai magyar gazdák erejét, akaratát, elszántságát, jövőbe vetett hitét.

A MAGOSZ elnöke kiemelte:

a kárpátaljai magyar gazdáknak és a kárpátaljai magyaroknak tudniuk kell, hogy a nemzet egyre gyarapodó ereje ott van mögöttük, és velük együtt érez az egész Kárpát-medence magyarsága.

Meggyőződését fejezte ki, hogy a jövőben még szorosabb lesz a kárpátaljai magyarság és az anyaország együttműködése, mert – mint fogalmazott – a magyar kormány mindent megtett és a jövőben is mindent megtesz azért, hogy a Kárpátalján élő magyarság a szülőföldjén boldoguljon.

„Ezt szolgálja a magyar kormány által Kárpátalján elindított gazdaságfejlesztési program, amelynek oroszlánrésze a mezőgazdaságból élők támogatására irányul, vagy a falugazdász hálózat kiépítése, ami azt jelzi, a kárpátaljai magyarság nincs egyedül” – mondta Jakab István.

Hidi László, a kárpátaljai gyűjtést és a búzaösszeöntést szervező Pro Agricultura Carpathica Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány elnöke az eseményen mondott beszédében emlékeztetett arra, hogy

a Magyarok Kenyere program keretében idén Kárpátalján hatodik alkalommal gyűjtöttek búzát. Ezúttal a megye magyarlakta településeiről 1013 gazda 104 tonna terményt adott össze, ami meghaladta a tavalyi 103 tonnás rekordot.

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem jótékonysági kezdeményezés célja, hogy a Kárpát-medence magyar gazdái búzájuk egy részét nemzeti összefogással a határon innen és túl élő, rászoruló magyar gyermekek ellátására adományozzák.

A program támogatottsága évről évre növekszik, az adományozók száma tavaly minden addigi rekordot megdöntött: a 19 magyarországi megyéből és a 12 határon túli régióból 5019 személy adományozott, az összegyűjtött búzaadomány mennyisége pedig már második éve lépte túl a 600 tonnát, ami 80 ezer rászoruló gyermek részére biztosít kenyeret.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában