nagy a baj

2019.11.07. 09:43

Olcsó hitelekkel segít az ausztrál kormány az aszálykárosult farmereknek

Egymilliárd ausztrál dollár (206 milliárd forint) értékű hitelt is kaphatnak az aszály miatt veszélybe került mezőgazdaságok, illetve mezőgazdasági vállalkozások – jelentette be csütörtökön Scott Morrison ausztrál miniszterelnök.

Morrison hangsúlyozta: olyan gyorssegélyről van szó, amelynek célja egyebek közt az állatállomány védelme és a munkahelyek megtartása.

A pénzügyi mentőcsomag értelmében az országnak az a 122 helyi önkormányzata, amely különösen nehéz helyzetbe került a szárazság miatt, egyenként 1 millió ausztrál dollár gyorssegélyt kap, valamint a kormány további hiteleket is folyósít, kétéves futamidővel. A kormányfő hozzátette, hogy Canberra 100 milliárd liternyi vizet is áron alul ad majd el a gazdáknak.

A mentőcsomagot nem sokkal a decemberben kezdődő aratási szezon előtt jelentették be. Ausztrália a világ tíz legnagyobb gabonaexportőre közt van, ám előrejelzések szerint a mostani súlyos aszály – amely elsősorban Új-Dél-Wales és Queensland államokat érinti – rosszul érinti majd az egész ausztrál gazdaságot.

Az ausztrál gazdák szövetsége üdvözölte a kormány bejelentését, kiemelve, hogy arra annál is nagyobb szükségük van, mert egyelőre nincs kilátás jelentős csapadékra.

Ausztráliában 2017 óta nem pusztított ilyen súlyos szárazság, és bár az ország keleti részén az utóbbi időben megnövekedett a csapadékmennyiség, mezőgazdászok arra figyelmeztetnek, hogy a kilátások továbbra is rosszak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!