Gazdaság

2012.09.19. 13:28

Nyilvántartási szám az energetikai tanúsítványoknak?

Székesfehérvár - A jövő januártól kötelező nyilvántartási szám rendet tehet az energetikai tanúsítványok kérdésében - derült ki a volt Technika Házában tartott energetikai továbbképzésen.

zaol.hu

2012 januártól használt lakás eladásakor el kell készíteni az eladónak az energetikai tanúsítványt. Ám mivel hivatalos útmutatás nincs, a földhivatalok azóta sem ellenőrzik egységesen ennek meglétét  - hangzott el a társasházkezelők számára szervezett továbbképző konferencián. Mint Farkas Béla, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetéségének felügyelő biztosa  elmondta, eltérő gyakorlatot követnek a földhivatalok,  Vas megyében például minden esetben kérik a tanúsítványt, Fejérben más megyékhez hasonlóan néha igen, néha nem.


- Július közepén kijött egy új törvény, ami a jövő év január 9-étől érvényes, eszerint az energetikai tanúsítványoknak elektronikus formában  egy központi nyilvántartásba kerülnek, s ezzel párhuzamosan egy nyilvántartási számot is kapnak, s ezt a számot állítólag majd szerepeltetni kell az adásvételi szerződésben. Ezzel egységesedne a tanúsítványok kezelése -  mondta lapunknak Kozma Hilda, az Energia Irodák Mérnöki Tanácsadó Kft. ügyvezetője, aki szerint a jelenlegi gyakorlat az, hogy az ügyvédek lenyilatkoztatják a vevőt,  megkapta az ingatlan energetikai tanúsítványát az eladótól. Kérdés persze, hogy ez igaz-e, illetve, ha igaz, a vevő később is előállhat azzal,  ő csak azt hitte, hogy ez a tanúsítvány. Ilyen szempontból a nyilvántartási szám mindenképpen tiszta vizet önthetne a pohárba.

A találkozón  az is szóba került, hogy Veszprém megyében feltűntek olyan, magukat szakértőnek kikiáltók, akik a valós árnál jóval alacsonyabb összegért ajánlják, hogy elkészítik a házra, lakásra a "tanúsítványt". Ne bízzunk az ilyen "vállalkozókban", ugyanis az általuk kiadott "tanúsítvány" mögött nincs valós számítás!

A Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége valamint az Energiaklub által közös képviselőknek szervezett továbbképzésen a felújítás első lépéseiről, majd gyakorlati példákról is szó esett. Mint elhangzott, az energetikai tanúsítvány a felújítás első lépése, hiszen ebből kiderül, az épület mely alkotóeleméhez érdemes hozzányúlni, hogy a legkisebb befektetéssel a legnagyobb megtakarítást lehessen elérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!