Gazdaság

2014.02.26. 12:15

Nőtt a NAV szégyenlistája

Tavaly 18 százalékkal nőtt azon cégek száma, melyek 180 napnál régebben, 100 millió forintot meghaladóan tartoznak az adóhivatalnak.

Hajdu Péter

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által negyedévente közzétett listán 2637 cég szerepel; egy évvel korábban 2226 társaság neve volt olvasható.A nagyadósok növekvő számára jellemző, hogy az elmúlt öt esztendő alatt – 2009 januárjától számítva – összesen 6165 cég nevét kellett kitenni a „szégyentáblára”. Vannak közöttük olyanok (összesen 117-en), amelyek minden alkalommal, tehát hússzor szerepeltek a névsorban – tájékozatta lapunkat a feketelista.hu portál. A listán lévők közül mindössze 303 a működő társaság, a túlnyomó többség, 1146 cég felszámolás alatt áll.

A hatóság minden rendelkezésére álló eszközt bevet a behajtás érdekében. A leghatékonyabb az inkasszó. Amennyiben ez nem vezet eredményre, az ingó-, illetve az ingatlanfoglalás megfelelő kombinációja következik. A tapasztalatok szerint ezek után az adósok nagyobb része egy összegben vagy fizetési kedvezménnyel rendezi tartozását, ezért a lefoglalt elemeknek csak kis része kerül árverésre. Az adóhivatal a behajtási eljárás menetében a gazdálkodó szervezet helytállni köteles tagjai ellen is lefolytatja a végrehajtási eljárást.

A hatóság adóslistáján jelenleg összesen 1.739.212 gazdálkodó szervezet és magánszemély neve szerepel. Adótartozásuk összege meghaladja a 2.100 milliárd forintot. Ha ezeket a számokat összevetjük az egy évvel korábbi adatokkal, kiderül: az adósok köre egyetlen esztendő alatt 4 százalékkal, tartozásuk tömege pedig 6 százalékkal nőtt. Sokatmondó adat, hogy a cégnyilvántartásban szereplő mintegy 541.000 működő gazdasági társaság közül 384.263-nak van adótartozása. Ez a cégkategória összesen 339,286 milliárd forint adó befizetésével van elmaradva. Kedvező jel viszont, hogy az adóssággal terhes működő cégek száma 2012-höz képest 3,1 százalékkal csökkent, adóhátralékuk pedig látványosan, 14,4 százalékkal mérséklődött.

- Az adósok listája sok esetben alaposan meglepi az érdeklődőt, pedig adatbázisunkból egyetlen klikkeléssel folyamatosan nyomon követheti kivel, kikkel áll szemben. Nyilvántartásunkban ugyanis nemcsak az adósok neve, címe, adószáma, hanem összesen tizenkét állami intézmény minden elmarasztaló határozata hozzáférhető. A körültekintő üzletember percek alatt informálódhat kiszemelt partnere pénzügyi és morális helyzetéről. Kiderítheti például, folyamatban van-e ellene felszámolás, végrehajtás vagy munkaügyi eljárás. Adatbázisunkból mintegy félmillió cégről szerezhető be információ - tájékoztat Iklódi András, a feketelista.hu főszerkesztője.

A portál szerkesztői összeállítást készítettek azokról a százmilliós adósokról, amelyek neve az elmúlt években legtöbbször szerepelt az adóhatóság szégyenlistáján . Utóbbiak megyénkénti bontásából kiderül: tizenhárom megyéből többen kerültek a listára, mint egy évvel korábban.

A NAV 2013-ban 10.722,6 milliárd forintot szedett be. Az idei bevételi terve ennél 4,4 százalékkal nagyobb, 11.197,8 milliárd forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!