Gazdaság

2017.03.02. 14:21

Nem tudja, mire számíthat nyugdíjba vonuláskor? Segít a nyugdíjtanácsadó (x)

Tájékozódott már arról, hogy mennyi nyugdíjra számíthat?

A munkával töltött évek alatt hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy egyszer bizony már nem leszünk képesek munkával előteremteni a napi betevőt. Az egészségi állapot és a teherbírás az évekkel sajnos egyre romlik, ezért nagyon fontos az anyagi biztonság megteremtése. De mégis milyen módszert érdemes ennek érdekében követni? Takarékoskodjunk a hitelintézetek lekötött számláin? A kamatok nevetségesen alacsonyak, ráadásul semmilyen kedvezményt nem vehetünk igénybe melléjük. A nyugdíjcélú megtakarítások ellenben remek választásnak bizonyulnak, főként, hogy állami támogatás is jár melléjük.

Sokan tapasztalhatjuk mindennapjainkban, hogy a nyugdíjasok bizony igencsak nehezen jönnek ki jövedelmükből. Az állami nyugdíj gyakran valóban teljességgel alkalmatlan a megélésre, s a helyzet várhatóan csak rosszabbodni fog. A nyugdíjas években gyakrabban fordulnak elő egészségi problémák, mint korábban, s ezek kapcsán sajnos komoly kiadásokra is számítani lehet. A korábbi életminőség megőrzése is sokak számára fontos, ám ez csak akkor tartható, ha időben gondolkodunk az anyagiakról.

Az öngondoskodás lehetővé teszi, hogy biztos anyagiak álljanak mögöttünk akkor is, ha már munkavégzésből nem számíthatunk jövedelemre. Nem tudja, mennyi lesz nyugdíja? Még csak szakembert sem kell felkeresnie ehhez, hiszen az online kalkulátorok segítségével pillanatok alatt kiszámolhatja az eredményt. Csak életkorát és nettó jövedelmét kell megadnia, s máris megkaphatja e-mail-ben a várható összeget. Elképesztőek a számok? Nem érdemes csodálkozni, hiszen az állami nyugdíjrendszer mind kevésbé alkalmas arra, hogy megállja a helyét. Sebestyén András, megtakarítás és nyugdíjtanácsadó azt javasolja mindenkinek, hogy tájékozódjanak időben a nyugdíjcélú megtakarítási formákról. A nyugdíjbiztosítás korosztálytól függetlenül nagy népszerűségnek örvend, de a Nyugdíj Előtakarékossági Számla és az önkéntes nyugdíjpénztár mellett is sokan döntenek. Kivétel nélkül mindhárom megoldás mellé állami támogatás jár, ami éves szinten jelentős összeggel képes gyarapítani a megtakarításokat.

Ha pénzügyi területekről van szó, akkor sokan nem mozognak otthonosan az aktualitásokat illetően. Nincs ez másként akkor sem, ha a nyugdíjcélú megtakarítások kerülnek szóba. Mielőtt letenné a voksot egyik vagy másik lehetőség mellett, érdemes szakember segítségét kérni. Természetesen felmerül a kérdés, hogy kit válasszunk erre a feladatra. Talán túl sok indoklás nem is szükséges ahhoz, hogy a független szakértőket miért érdemes előnyben részesíteni. Számos olyan pénzügyi termék létezik, melyek értékesítéséhez egyik vagy másik cégnek komoly érdeke és anyagi haszna fűződik. Ennek hátrányát azonban sokszor éppen az ügyfelek viselik. Hogy ez az Ön esetében biztosan ne legyen így, célszerű független pénzügyi tanácsadóhoz fordulnia. Így kizárólag saját elképzelései és anyagi lehetőségei lesznek a döntőek abban, hogy végül melyik megtakarítási formára esik majd a választás. A nyugdíjas évek anyagi biztonságának megteremtéséért most tehet a legtöbbet!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!