Gazdaság

2013.07.04. 16:06

Nem kerülhet a jatt bekötött pénztárgépbe

Bajban lehetnek a vendéglátósok, mivel a NAV-hoz bekötött pénztárgépekkel nem lehet kezelni a borravalót.

Klecska Ernő

A borravaló kezelése, mióta világ a világ, úgy történt, hogy a felszolgálók az összes pénzt a kasszában tárolták és a nap végén osztoztak rajta. Ezen túl azonban komoly, több százezres következménye is lehet ennek, ha ugyanis az ellenőrzéskor több van a kasszában, mint amennyit a gép lejelentett a NAV szerverének. Az ellenőrök ilyenkor gyakorlatilag automatikusan azt feltételezhetik, hogy eltitkolt bevétel került oda.

A borravaló, amit nem szabad összetéveszteni a számlában is szereplő szervizdíjjal, azt a célt szolgálja, hogy a vendég elégedettségét kifejezze. Mivel ez az összeg nincs beépítve az árba, nem jelenhet meg a pénztárban sem – mondta több, lapunk által megkérdezett könyvelő. A szakértők szerint akkor jár el helyesen a társaság, ha a borravalót nem a szuperkasszában, hanem egy külön tárolóban gyűjtik.

– Na ez az az ötlet az, ami teljesen életszerűtlen – mondta érdeklődésünkre szinte teljesen egybecsengően legalább egy tucat vendéglátós. Ki tudja miért, de nevüket egyik sem adta...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!