Gazdaság

2011.10.07. 13:27

Nem drágul a gáz

Nem változik a gáz ára 2011 negyedik negyedévében, így a végfogyasztói árak a fűtési szezon kezdetével sem emelkednek - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) pénteken az MTI-vel.

MTI

Az elmúlt héten jóváhagyott távhőtörvény-módosítás alapján elfogadott miniszteri díjrendelet szerint a lakossági felhasználónak és a külön kezelt intézménynek nyújtott távhőszolgáltatásban továbbra is a jelenlegi, 2011. március 31-i szinten befagyasztott árakat kell alkalmazni.   
   
A közleményben emlékeztetnek, hogy az Első Akcióterv és a Széll Kálmán Terv a szociális biztonság erősítése céljából állami ármeghatározás bevezetését kezdeményezte a lakossági gáz-, villamos energia- és távhőszolgáltatásban. E lépésekkel átmenetileg elkerülhető a családi kasszákat aránytalan mértékben apasztó rezsikiadások további emelkedése - áll a közleményben.
   
Az Országvédelmi akcióterv keretében pedig a kormány kezeli a lakosság által fizetett tarthatatlanul magas víz-, szemét- és csatornadíjakat is azok központi hatósági árkörbe vonásával. A tárca megkezdte az új előírások kidolgozását, a szabályozás 2011. november 30-ig készül el, a hatósági árak ezt követően, várhatóan 2012-ben vezethetőek be.
   
Az energiapolitikáért felelős miniszter negyedévente határozza meg a földgázpiaci egyetemes szolgáltatás árképzését és az egyetemes szolgáltatók részére vételre felajánlott földgáz forrás árát. A 2011. negyedik negyedévi gázár meghatározása és a rezsiköltségek szinten tartása érdekében módosított minisztériumi rendeletek lehetővé teszik, hogy a végfogyasztói árak a fűtési szezon kezdetével se emelkedjenek - fogalmaznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!