Gazdaság

2015.01.21. 17:37

Mindenki kalkulál: karácsonyi bérből

Dunaújváros – Sok félreértést szült a vasműben a karácsonyi juttatás alapbéresítése.

Pekarek János

Megkezdődött az ISD Dunaferr Zrt-ben az úgynevezett karácsonyi bérek, azaz az évi kétszeri juttatások alapbéresítése. A 2014. decemberében az érdekképviseletek és a cégvezetés között kötött megállapodások alapján idén már nem fizetik ki az év végi juttatásokat, hanem tizenkét hónapra elosztott mértékben a havi fizetésben adják ki. Sok vasműs dolgozó úgy véli, hogy kevesebb pénzt kap meg alapbérében, mint amennyi a karácsonyi juttatás alapbéresítése után megilletné.

Mucsi Zoltán, a vasmű Vasas szakszervezeti elnöke. Fotó: Archív

Mucsi Zoltán, a Dunaferr DV Vasas Szakszervezet elnöke kérdésünkre elmondta: a cég vetetésével hónapokon át folytatott tárgyalások során végül kidolgoztak egy olyan matematikai képletet, ami biztosítja, hogy egyetlen munkavállaló se járhasson rosszabbul, de jobban se, mint amikor még egy összegben kapták meg a karácsonyi bért.

E képlet összeállításakor figyelembe vették többek között a műszakpótlékokat is: és a legtöbb esetben ez okozza most a félreértéseket. Ugyanis az alapbéresítésnél egy szorzószámot alkalmaztak, ami alacsonyabb akkor, ha valaki több alapbéren kívüli juttatáshoz, például műszakpótlékhoz jutott eddig – és magasabb, ha nem kapott ilyen pótlékokat.

Dr. Mezőközy András, az ISD Dunaferr Zrt. szóvivője és hr-igazgatója ezt megerősítve elmondta azt is, hogy többlépcsős kommunikációs tervet dolgoztak ki az eljárás ismertetésére. Ennek egyik része a Dunaferr hetilapban épp szerdán megjelent ismertetés és matematikai levezetés. Ezen kívül a cég belső, intranetes oldalán is közzétettek egy kalkulátort, amelybe beírva saját, személyes adatait bárki ellenőrizheti, hogy jól számolták-e ki az alapbéresítését?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!