Gazdaság

2012.10.19. 05:37

Mesterházy Attila: A kiskeresetűek kapjanak több lehetőséget, csökkenő terheket

Székesfehérvár - Szerdán a megyeszékhelyen tartotta kihelyezett ülését az MSZP parlamenti frakciója. Interjút kértünk Mesterházy Attilától, a párt elnökétől. A beszélgetés elején a Fehérváron véglegesített vitairat tartalma került szóba.

zaol.hu

- Baloldali gazdasági fordulatról beszélnek. Ez mit jelent?

- A mi gazdasági fordulatunk lényege, hogy a gazdasági növekedést kell segíteni és a munkahely teremtést. Ehhez a beruházásokat kell ösztönözni, ahhoz pedig jogbiztonságra, kiszámíthatóságra van szükség. Ha van beruházás, akkor van munkahely, ha az van, akkor van fizetés, van fogyasztás és a cégeknek belső piaca. Új adózási rendszert, még pedig progresszív rendszert javasol a program. Vagyis, hogy a gazdagokat nagyobb közteherviselésre kérjük, a kiskeresetűek pedig kapjanak több lehetőséget, csökkenő terheket az államtól. Háromkulcsos adórendszerben gondolkodunk. A mi javaslatunk szerint a tőkejövedelmeket ugyanúgy kell adóztatni, mint a munkajövedelmeket. Most a spekulatív jellegű jövedelmeket kisebb mértékben adóztatja a kormány, ez egy baloldali párt számára elfogadhatatlan.

- Ha már a gazdaságnál tartunk... A Dunaferr elbocsát 800 embert és szóba került a kohók, az acélművek leállítása. Akkor további háromezer dolgozó kerülne az utcára...

- Ebben az ügyben már kérdéssel is fordultunk a kormányhoz. Nem pontosan értjük, hogy ha stadionépítésre van száz milliárd, Felcsúton, a miniszterelnök hobbi telepén van három milliárdos fejlesztés, de amikor több ezer ember munkája, megélhetése kerül veszélybe, akkor nem iparkodik a kormány segítséget nyújtani. Mi ezért azt mondjuk, az összes ilyen luxus beruházást le kell állítani és a forrásokat átcsoportosítani a beruházás élénkítésre, a munkahelyteremtésre. Illetve az uniós forrásokat is úgy kell felhasználni, hogy azok fókuszáltan a versenyképességet segítsék elő. Lenne a kormánynak mozgástere, hogy például Dunaújvárosban valami módon beavatkozzon. Mindig azt mondják, hogy az erős állam mindent meg tud oldani. Nos, ilyenkor kellene megmutatni.

 

- Nagy az aggodalom a nyugdíjakat illetően. Önök mit mondanak?

- Láthatóan a mai kormány nem nagyon foglalkozik a dologgal. Nekünk volt egy nyugdíjkorrekciós programunk, azt persze azonnal leállították. Szétverték a magánnyugdíj pénztárakat, az egyik pillért. Úgy látjuk a mai nyugdíjrendszer három pillérrel úgy 20 évig működni tudott volna, így két pillérrel úgy tizenöt évig működhet. Ezért nagyon gyorsan hozzá kell látni annak a modellnek a kidolgozásához, amely hosszú időre működőképessé teszi a nyugdíjrendszert. Viszont olyan nagyságrendű átszervezésről van szó, hogy ezt szakmai, társadalmi, politikai konszenzus nélkül nem lehet megcsinálni. Ráadásul cikluson átívelő ügy, ezért pártpolitikai szempontokat kihagyva, szakmai alapon kell megcsinálni. Mi újra kezdenénk a nyugdíjügyekkel foglalkozó kerekasztal munkáját. Az ott szakértők által elfogadott programot kell azután politikai döntéssé formálni.

- A köznevelésről politikai vitanapot kezdeményezett a Parlamentben. Miért tartja fontosnak?

- Mindkét szakszervezet megkeresett bennünket, hogy legyen egy vita arról, hogy a kormány által választott irány jó-e. Úgy látjuk, a mai irány nem szolgálja az esélyegyenlőséget. Sem a közoktatásban, sem a felsőoktatásban. Jómagam közgazdász vagyok, a miniszterelnök jogász. Erre a két szakmára például már csak olyan gyerekek juthatnak be, akiknek a szülei megengedhetik a magas tandíjat. De mondhatnám az orvosi egyetemet is. Közben a rendszernek olyannak kellene lennie, hogy minden gyerek maximálisan ki tudja bontakoztatni a tehetségét. Mi tehát az esélyegyenlőség szempontjából közelítjük a köznevelést. Ráadásul a munkahelyteremtéshez is fontos az oktatás. Olyan képzés kell, ami lehetővé teszi, hogy az emberek később átképzéssel gyorsan tudjanak alkalmazkodni a kihívásokhoz.

 

MSZP: adókulcsok

Az interjú még a vitairat véglegesítése előtt készült. Csütörtökön az MSZP nyilvánosságra hozta az elfogadott szöveget. Szerintük háromkulcsos adórendszerre lenne célszerű visszatérni. Az átlagkeresetig az adókulcs 14-16 százalék lenne. Az átlagkeresettől az átlagkereset kétszereséig érvényesülne egy 24-26 százalékos középső adókulcs, e felett az adó 29-32 százalék lenne. Az átalakítás az átlag alatti és főleg a minimálbér körüli nettó jövedelmeket növeli, az átlag feletti és főleg a magasabb jövedelmeket csökkenti. A magas jövedelműek adója így is  kisebb lesz a 2010. évinél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!