Gazdaság

2012.01.20. 08:56

Megmenekülhetnek a devizahitelesek?

Százmilliárdokat kell hogy visszafizessenek a bankok a devizahiteleseknek és a devizahitelekkel rendelkező önkormányzatoknak, miután tavaly december 8-án a Békés Megyei Bíróság ítéletében kimondta, hogy a bankok a hitelfelvételt megelőző napon érvényes deviza eladási árfolyam helyett a vételi árfolyamon határozzák meg a törlesztőrészleteket. Visszamelnőleges hatállyal semmissé nyilvánították a devizahitel kezelési költségének devizában való megállapítását is - írja Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezetének (BAÉSZ) elnöke, Kásler Árpád közleményében.

duol.hu

Minden korábbi nehézség és néhány kifogásolható pont  ellenére, egy tisztességes ítélet született, amely bizonyító értékkel bír arra nézve, hogy a bankok tévedésbe ejtették, tévedésbe tartották és ezáltal anyagi kárt okoztak a hitelfelvevőknek, vagyis a Ptk. szerinti  súlyos és szándékos jogszabálysértést követtek el - írja a Kásler Árpád közleményében.

A kezelési költségre vonatkozó szerződés kikötés tisztességtelen, mivel a kezelési költség a kölcsönügylettel kapcsolatban felmerülő adminisztrációért felszámított díj. Semmi sem indokolja, hogy svájci frank alapon legyen nyilvántartva, hiszen az árfolyam változás következtében a pénzügyi intézmény oldalán felmerülő, a technikai-személyi feltételek biztosítására fordított kiadások nem emelkednek. Ezzel szemben a hitelező bank a kezelési költség szerződéses összegét is svájci frankban tartja nyilván és az egyes törlesztőrészletek esedékessé válásakor az árfolyamváltozás figyelembe vételével számolja el. A szerződésben a III. pont első mondata rögzíti, hogy a kezelési költség is az árfolyamváltozásra figyelemmel terheli a hitel felvevőket.

Ez a szerződési feltétel tisztességtelen azért, mert a benne megállapított kezelési költség CHF-ban történő elszámolása a pénzintézet részéről haszonelemeket tartalmaz, burkolt ügyleti kamatként jelenik meg, így a fogyasztó hátrányára a másik félnek teljesen indokolatlan, egyoldalú előnyt biztosít. Ezért a bíróság ezen kikötés semmisségét is megállapította - írja a BAÉSZ közleményében.

Mindemellett semmissé nyílvánították azt a szerződést is, mely az egyes fizetendő törlesztőrészletek forint összegét a Hitelező a Bank által alkalmazott, az esedékesség napját megelőző napon érvényes deviza eladási árfolyamon határozza meg. Ehelyett a szerződést annak megkötésére visszamenőleges hatállyal érvényessé nyilvánítja „Az egyes fizetendő törlesztőrészletek forint összegét a Hitelező a Bank által alkalmazott, az esedékesség napját megelőző napon érvényes deviza vételi árfolyamon határozza meg.”

A Kölcsön összegét a pénzintézet a folyósítás időpontjában aktuális vételi árfolyamon szolgáltatta a hitelfelvevőknek. A vételi és eladási árfolyam közötti különbözet haszna ebben az esetben a pénzügyi intézménynél csapódik le, anélkül azonban, hogy e mögött bármilyen szolgáltatás állna.

A szervezet elnöke úgy véli, a legóvatosabb  becslések szerint is közel 500 milliárd forintot csaltak ki így az emberektől és önkormányzatoktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!