közösségi szerveződés

2017.11.23. 11:45

Megkezdi működését az első nemzeti otthonteremtési közösség

Elfogadta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Central Nemzeti Otthonteremtési Közösség (NOK) Szervező Zrt. által benyújtott első 180 fős közösség nyilvántartásba vételi kérelmét, ezzel hivatalosan is elindulhat Magyarországon a nemzeti otthonteremtési közösségek működése.

A Central NOK csütörtöki közleménye szerint a Nemzeti Otthonteremtési Közösségének legfontosabb eleme, hogy mostantól a magyar családok banki hitelezés nélkül, közösségi formában, jelentős – akár 4,5 millió forintos – állami támogatás igénybevétele mellett finanszírozhatják új építésű lakásuk vásárlását.

Az új modellben a tagok közösségekbe szerveződve, jelenleg két választható időtávon (120 vagy 180 hónap) gyűjthetik befizetéseiket, amelyekkel a közösségi megelőlegezéssel a futamidő vége előtt vásárolhatnak új építésű lakást. A szerződések szabadon választható értéke 10 és 40 millió forint között lehet. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy 15 milliós szerződéses érték a maximális állami támogatással egy 19,5 millió forintos új lakás megvásárlását teszi lehetővé – olvasható a közleményben.

A NOK-ba belépő tagok a közösség számlájára minden hónapban azonos összeget fizetnek be, amely a teljes futamidő alatt – minden körülmények között – változatlan marad. Ez a megoldás a termék egyik legfontosabb jellemzője, mert ezáltal nagyon sok más, piacon jelenleg elérhető termékkel szemben hosszútávon is jól tervezhetővé teszi az új lakás vásárlással kapcsolatos megtakarítást és családi tehervállalást.

Minden egyes befizetésük a közösségük számláján halmozódik és összeadódva biztosítja, hogy negyedévente akár több tag számára is elégséges pénz álljon rendelkezésre a közösségen belüli jogosultságok odaítélésére. Az, hogy az egyes tagok mikor jutnak a teljes összeghez, a negyedévente megtartandó úgynevezett kiválasztási eseményen dől el.

A jogosultságot szerzett tagok 1 éven belül jelölhetik meg a számukra legmegfelelőbb ingatlant, saját elképzeléseiknek megfelelő helyen és méretben. Az állami támogatást az ingatlan adásvételi szerződés megkötését követően hívják le a Magyar Államkincstártól, és utalják át a teljes összeget az ingatlan eladójának.

Az új megtakarítási konstrukció másik fontos előnye, hogy a kamatmentes közösségi finanszírozás mellett semmilyen formában sem fordulhat elő, hogy a közösség bármely tagjának nagyobb kötelezettsége keletkezne, mint amennyit a szerződésben vállalt.

Az első közösség nyilvántartásba vétele mellett elindult a további közösségek szervezése és várhatóan a jövő év első negyedévében megrendezik az első kiválasztást is.

A konstrukció szervesen illeszkedik a magyar kormány otthonteremtő és egyben gazdaságélénkítő lépéseihez, azaz a Családi Otthonteremtési Kedvezményhez (CSOK), a devizahitelek átvállalásához és a kedvezményes áfa bevezetéséhez. Ezek az intézkedések azt célozzák, hogy könnyebb legyen a magyar családok lakáshoz jutása, valamint az építőiparhoz kapcsolódó beruházások ösztönzésével munkahelyeket teremtsen, és felpörgesse a hazai építőipart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!