Előrelátás

2019.04.16. 19:18

Megéri a papírmunka, hogy ne legyen baj a nyugdíjjal!

Akik most járnak az ötvenedik és az ötvenötödik életévük között, idén már indíthatják is a nyugdíjukról szóló adategyeztetési eljárást. A kellemetlen meglepetések elkerülése miatt ez nagyon is megéri.

A szolgálati idő rendezéséről szóló adategyeztetési eljárás idén az 1964 és 1969 között születetteket érinti – olvasható az Ado.hu összeállításában.

Mint jelzik, erre az eljárásra a nyugdíjtörvény miatt van szükség,

de ez nem valamiféle felesleges huzavona, hanem nagyon is lényeges biztonsági intézkedés: aki ezt a műveletet rendben lefolytatja, az még éppen időben kiderítheti, minden fontos foglalkoztatási adata eljutott-e korábban a nyugdíjbiztosítási szervekhez.

Ha nem, akkor még mindig nincs baj: hiszen valóban jobb még most, időben elkezdeni az adatokat pótolni, mintha már minden pontatlanság a folyósítandó nyugdíj összegét kezdené ki.

Ebben az eljárásban kell utánajárni annak, hogy jól rögzítették-e a hivatalok a szolgálati időről szóló kimutatásokat, nincs-e olyan időszak, amikor az illető dolgozott, de ennek mégsincs nyoma a nyilvántartásokban.

A hivatal elküldi minden érintettnek a kimutatást a szolgálati idejéről, és mellé egy válaszlevélűrlapot is, egyelőre ebbe is bőven elég az észrevételeket beírni.

Ez azoknak is fontos lehet, akinek volt szolgálati időnek minősülő, de nem járulékfizetéssel szerzett időszakja, mert ezek nem szerepelnek a nyilvántartásban – hívja fel a figyelmet az Ado.hu cikke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában