Együttműködés

2018.02.12. 15:24

Megalakult a közszolgáltató vállalkozások konzultációs fóruma

A véleményező és javaslattevő szervezet a köztulajdonban működő közszolgáltatásokat közvetlenül érintő gazdasági döntések előkészítésében játszik majd fontos szerepet – jelentette be Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

Hozzátette, hogy a fórumot létrehozó együttműködési megállapodást 16 szervezet képviselője írta alá hétfőn Budapesten. Az aláírók között volt Fónagy János mellett többek között Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára, a Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetségének elnöke, valamint a szakszervezeti konföderációk – Munkástanácsok Országos Szövetsége, Liga Szakszervezetek, Magyar Szakszervezeti Szövetség – vezetői.

A helyszínen kiadott közlemény szerint a fórumon részt vevők a tagokat érintő foglalkoztatáspolitikai, munkaerő-piaci kérdésekben és a jövedelmek alakulásáról konzultálhatnak, illetve ajánlásokat fogadhatnak el.

A kvkf tevékenysége a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumát és a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács feladat- és hatáskörét nem érinti – írták.

Fónagy János közölte, a fórum szerves része az országos érdekegyeztető rendszernek, a szervezetet szükség szerint, de évente legalább kétszer hívják össze. Az olyan technikai jellegű kérdésekről, mint például az egyes üléseknek ki lesz a levezető elnöke, mikor határozatképesek az ülések, a kvkf tagjai a 2018. április 8-i Országgyűlési választások után döntenek. Szintén a választások után lesz a fórum következő ülése, ahol kidolgozzák a kvkf 2018-as munkatervét – ismertette az államtitkár.

Fónagy János felidézte, hogy az együttműködési megállapodást aláírók között már az elmúlt 2-2,5 évben is folyamatos volt a párbeszéd, és pont az eddigi kedvező tapasztalatok hatására döntött úgy a munkavállalói érdekképviseletek és a munkaadók szervezete, valamint a tulajdonosi jogokat gyakorló Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és az érdekegyeztetés kormányzati felelőse, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), hogy ennek a gyakorlatban jól működő fórumnak a további működéséhez meg kell teremteni a megfelelő kereteket.

A kedvező tapasztalatok közül az államtitkár példaként említette a tavaly az állami vállalatoknál kötött 3 éves bérmegállapodást, amely Fónagy János szerint már önmagában bizonyítja ennek a konzultációs fórumnak a sikerét.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke kiemelte, a fórum létrehozásával egy olyan szervezet jött létre, amely eddig hiányzott az országos munkaügyi kapcsolatok közül. A szakszervezeti vezető szerint a kvkf egy sajátos összetételű szervezet, hiszen a szakszervezeti konföderációk mellett az ágazati szakszervezeteket is magába foglalja és mindezek együttműködnek a minisztériumokkal.

Doszpolyné Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke arra mutatott rá, hogy már a 2012-es munkatörvénykönyvének átadása után megvolt a szakszervezetek és a munkaadók részéről az igény egy olyan fórum létrehozására, amely leképezi azokat a szereplőket, igényeket, érdekeket, amelyek mentén konstruktív együttműködésben dolgozhatják ki a felmerülő problémákra a megoldási javaslatokat.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke pedig a kvkf megalakulását történelmi pillanatnak nevezte, mert mint mondta, ezzel a lépéssel lett teljes az országos érdekegyeztető rendszer.

Az NFM közleménye szerint a munkavállalói oldal képviselői közül még az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezetei Szövetségének, a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségének, a Közúti Közlekedési Szakszervezetének, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének, a Postás Szakszervezet, a Postások Független Érdekvédelmi Szövetségének, a Vasutasok Szakszervezetének, a VDSzSz Szolidaritás, a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének és a Vízügyi Szakszervezetek Országos Ágazati Szövetségének elnöke írta alá az együttműködési megállapodást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában