Gazdaság

2011.12.01. 13:47

Magyar recessziót jósolnak londoni elemzők 2012-re

Jövőre recesszióba süllyed az euróövezet, és ez a közép-európai gazdaságok növekedési kilátásait is jelentősen rontja - jósolták csütörtöki előrejelzéseikben londoni pénzügyi elemzők, akik 2012-ben a magyar gazdaságban is visszaesést várnak.

MTI

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni közgazdászainak új, felülvizsgált térségi prognózisa szerint az euróövezeti GDP-érték jövőre átlagosan 0,8 százalékkal csökken, és 2013-ban is csak 0,7 százalékkal emelkedik. A ház szerint a felzárkózó országcsoporton belül a három közép-európai EU-tagállam - Magyarország, Csehország és Lengyelország - van kitéve leginkább az euróövezetben várt visszaesésnek.

A GS londoni elemzői ennek megfelelően meredeken rontották erre a három gazdaságra szóló előrejelzéseiket, és közölték: Magyarországon az általuk eddig jósolt 1,1 százalékos GDP-növekedés helyett most már 0,5 százalékos gazdasági visszaesést várnak 2012-ben.

A Standard & Poor's hitelminősítő csütörtökön Londonban ismertetett új európai előrejelzésében 2012 első felére "enyhe recessziót", a jövő év második felében "szerény élénkülést" valószínűsített az euróövezetben. A S&P szerint azonban ezt az alapeseti prognózist komoly lefelé ható kockázatok terhelik, és a cég 40 százalékos esélyt ad arra, hogy 2012-ben az általa vártnál súlyosabb recesszió lesz az euróövezetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!