Gazdaság

2011.09.28. 15:05

Londoni elemzők: Görögország lépjen ki a valutaunióból

Meg kellene teremteni az euróövezeti tagországok távozásának mechanizmusát - vélekedtek szerdai helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők, akik szerint Görögországnak mindenképpen ki kellene lépnie a valutaunióból.

MTI

Az egyik vezető londoni gazdasági-üzleti kutatóközpont, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) elemzése szerint a görög államadósság a teljes euróövezeti szuverén adósságállománynak alig a 4 százaléka, és ennek alapján a görög közfinanszírozási rendszert könnyedén rendbe lehetne hozni.

Ez azonban önmagában aligha oldaná meg a helyzetet, mivel Görögország elsősorban a versenyképesség hiányától szenved, és ez akadályozza, hogy a görög gazdaság "kinövekedjen" saját problémáiból.

A CEBR londoni elemzői kimutatták, hogy az egységnyi termékértékre jutó munkaköltség - az elsődleges versenyképességi mutató - Görögországban 36 százalékkal emelkedett a 2000 után eltelt tíz évben, Németországban azonban mindössze 6 százalékkal.

A ház számításai szerint ahhoz, hogy a görög munkaköltség-mutató eddigi emelkedése a vizsgált időszak EU-átlagára csökkenjen vissza, négy-öt évnyi meredek bércsökkentésre lenne szükség Görögországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!