Gazdaság

2011.10.05. 14:56

LMP: váltsa le Matolcsy Györgyöt a kormányfő

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter leváltására szólítja fel a miniszterelnököt az LMP, amely a kormánytól azt kéri, hogy szakítson a "bukott” gazdaságpolitikával – mondta szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján Scheiring Gábor

MTI

Az LMP gazdasági kabinetjének vezetője idézte Navracsics Tibor 2009-es kijelentéseit, amelyekben a miniszterelnök-helyettes még ellenzéki képviselőként az akkori kabinetet tette felelőssé a 300 forintos euróárfolyamért és lemondásra szólította fel a kormányt.
   
Scheiring Gábor úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi kormány az elmúlt másfél évben az "impotenciájával gyurcsányi mélységbe küldte a forintot" és az LMP nevében azt kérte, hogy a "bukott gazdaságpolitikát és az érte felelős gazdasági minisztert váltsák le".
   
A képviselő három kormányzati tényezőt is felelőssé tett azért, hogy az elmúlt egy hónapban körülbelül tíz százalékot gyengült a forint. Elsőként a kabinet hitelválsággal kapcsolatos "impotenciájáról" beszélt, mert - mint mondta - a végtörlesztés bejelentése óta folyamatosan gyengül a forint. Hangsúlyozta, hogy azoknak, akik nem képesek élni a lehetőséggel, csak nőni fognak a törlesztőrészletei, így hosszú távon egyre több lesz a nem fizető adós.
   
Scheiring Gábor a "koncepciótlan" költségvetési politikát is felelőssé tette a forintválságért. Véleménye szerint a 4,1-ről 5,2 százalékosra növekvő pénzforgalmi hiány egyértelműen mutatja, hogy a kormány gazdaságpolitikája alkalmatlan a hiánycél tartására.
   
Hozzátette, hogy valószínűleg újabb megszorítások várhatóak. Az ellenzéki politikus azt mondta, hogy a 2012-es költségvetés is "egy ezermilliárdos megszorítással indított, de az már akkor megbukott, mielőtt benyújtották".
   
Harmadik tényezőként azt hangsúlyozta, hogy a kormány képtelen volt fellendíteni a gazdaságot. A képviselő közölte, hogy a GDP-statisztikák alapján jövőre legjobb esetben is csak stagnálni fog a gazdaság, miközben az Állami Foglalkoztatási Szolgálat jelentése szerint leépülés várható a munkaerőpiacon.
   
Arra a kérdésre, hogy a nemzetközi helyzet mennyiben befolyásolta a forintot, Scheiring Gábor azt mondta, a magyar fizetőeszköz árfolyama az elmúlt napokban elszakadt az összes többi régiós valutáétól. Ami azt jelenti, hogy valami van, kizárólag Magyarországon, ami ennyire súlyossá teszi a válságot, ez pedig a kormány gazdaságpolitikájának az alkalmatlansága – jelentette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!