Élelmiszer-biztonság

2019.06.26. 13:46

Létezik, de megszűnhet a kelet-nyugati kettős élelmiszer-minőség

Sikerült elérni, hogy az Európai Parlamentben döntsenek a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelvek módosításáról.

A kelet-európai piacra kerülő áruk harmadának különbözik az összetétele és a minősége a nyugat-európaitól – közölte az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán.

Zsigó Róbert azt mondta, az Európai Bizottság vizsgálatának – amelynek eredménye szerint nincs bizonyíték a kelet-nyugati kettős élelmiszer-minőségre – célja nem az lett volna, hogy bizonyítsa a kettős élelmiszer-minőséget,

azt ugyanis a visegrádi négyek (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) és más közép-kelet európai országok nemzeti hatóságainak vizsgálatai 2017-ben már igazolták.

Ezen vizsgálatok eredménye szerint más összetételű, többször gyengébb minőségű élelmiszerek kerülnek a kelet-európai piacra, mint a nyugatira – idézte fel.

Az államtitkár hangsúlyozta, a jelenség létezik, de megszűnhet. Azt ugyanis már sikerült elérni, hogy az Európai Parlamentben döntsenek a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelvek módosításáról

- ismertette.

Hozzátette, a gyártók gyakorlatának megváltoztatása mellett cél az is, hogy legyen ezzel kapcsolatos uniós szabályozás, és felhívják az emberek figyelmét a jelenségre, valamint arra, hogy az élelmiszerbiztonsági előírásoknak megfelelő termékeket vásároljanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában