aki kapja, marja?

2019.05.07. 07:07

Lassan elindulhat a harc az északi-sarki olaj- és gázmezőkért?

Az amerikai külügyminiszter szerint az, hogy a sarkvidék érintetlen terület, még nem jelenti azt, hogy ott törvényen kívüliség lehet.

Az Északi-sark körüli térség a részben feltáratlan olaj- és gázkészleteivel egyre inkább a hatalmi törekvések és a verseny a területe lett – hangsúlyozta az amerikai külügyminiszter hétfőn az Északi-sarkvidéki Tanács ülésén Finnországban.

Mike Pompeo hozzátette: erre kell felkészülnie az Egyesült Államoknak, a játékszabályokat azonban mindenkinek be kell tartania.

Az amerikai külügyminiszter óva intette Kínát a megalapozatlan igényektől az Északi-sarkvidéken. Pompeo kiemelte: „Csak azért, mert az Északi-sarkvidék egy érintetlen terület, ez nem jelenti azt, hogy ott törvényen kívüliség lehet”.

Pompeo beszélt az egyre növekvő kínai érdekeltségekről az Északi-sarkvidéken, megjegyezve, hogy Kína csupán megfigyelői státuszban van szerepe a szervezetben. „Peking azt állítja, hogy Kína Északi-sarkvidékhez közeli ország” – emelte ki Pompeo, hozzátéve, hogy nem létezik ilyen kategória, valamint azt, hogy Kína mintegy 1500 kilométerre található az Északi-sarkkörtől.

A tervek szerint hétfőn este az Északi-sarkvidéki Tanács külügyminiszterei egy munkavacsorán vesznek részt. A csúcstalálkozón részt vevő diplomaták kedden közös nyilatkozatot fogadnak el a finn elnökség lezárásaként. Finnország 2017 májusában vette át az Északi-sarkvidéki Tanács elnökségét két évre, a soron következő ország 2019 májusától Izland lesz.

Az északi sarkköri országokat tömörítő szervezet tagjai közé tartozik Finnország, Izland, Norvégia, Oroszország, Svédország, az Egyesült Államok, Kanada, Dánia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!