Gazdaság

2011.09.13. 18:12

Külföldi aggodalmak a devizahitelek törlesztésével kapcsolatban

Brüsszel - Korai még végleges véleményt nyilvánítani a hétfőn bejelentett magyar tervekről, de az Európai Bizottságnak első ránézésre aggodalmai vannak azzal kapcsolatban, hogy a terv a devizahitelek egyösszegű, a mostani piacinál alacsonyabb árfolyamú törlesztésének elfogadására kötelezné a bankokat - mondta az Európai Bizottság egyik szóvivője a testület keddi brüsszeli sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva.

MTI

Amadeu Altafaj Tardio úgy vélte: miközben egy ilyen intézkedés valóban csökkentheti a háztartások válságnak való kitettségét, negatív hatása lehet a bankrendszerre. A gazdaságra is negatívan hathat, ha a bankok szigorúbb hitelpolitikára kényszerülnek, ami tágabb vonatkozásban befolyással lehet a befektetési környezet alakulására - tette hozzá.
   
A szóvivő emlékeztetett arra, hogy fenntartásait fejezte ki a tervre vonatkozóan a Magyar Bankszövetség is.
   
Hangsúlyozta, hogy a bizottság részéről csak "nagyon előzetes" véleményről van szó, amelyben a lehetséges kockázatokról igyekeznek szólni.
   
Amadeu Altafaj Tardio beszélt arról is, hogy a bizottság rendszeres kapcsolatban áll a magyar hatóságokkal a tervezett intézkedések tárgyában. "Folyamatos a párbeszéd" - fogalmazott a szóvivő, hozzátéve, hogy Magyarországon is folytatni kell az egyeztetéseket.
   
Elmondta azt is, hogy a testület tanulmányozni fogja a bejelentett intézkedések összhangját az uniós szabályokkal. A felvetődő kérdések között említette a tőke szabad mozgására vonatkozó előírásokat, illetve az állami támogatással kapcsolatos szabályozást.
   
A bizottság bízik abban, hogy a tervezett intézkedésekkel kapcsolatos tárgyalások során figyelembe veszik a külföldi anyabankoknak az úgynevezett bécsi kezdeményezés keretében tett kötelezettségvállalását - jelezte még Olli Rehn pénzügyi biztos szóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!