Gazdaság

2011.08.16. 17:50

KSH: stagnál a GDP

A magyar bruttó hazai termék (GDP) vártnál lassúbb növekedése meglepte az elemzőket és a gazdaságkutatókat, akik csökkentették prognózisaikat. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint a lassulás nem veszélyezteti a 2011-re vállalt hiánycél teljesítését. A tárca közölte: a kormány szeptemberben felülvizsgálja makrogazdasági előrejelzését.

MTI

A KSH és az Ecostat gyorsbecslése szerint a magyar GDP 1,5 százalékkal nőtt 2011 második negyedévében az előző év azonos időszakához képest, míg az előző negyedévhez viszonyítva stagnált. Az év első felében 2 százalékkal – illetve a naptárhatás kiszűrésével 1,9 százalékkal - nőtt a gazdaság teljesítménye, ami alulmúlta a piaci várakozásokat, és a gazdasági tárcát is meglepte.
   
A minisztérium az adatok ismertetését követően hangsúlyozta: egész Európában negatív meglepetést okozott a második negyedéves GDP-re vonatkozó első gyorsbecslés: az országok többségében, így Magyarországon is az előző negyedévhez képest jelentős lassulás állt be, ez azonban nem veszélyezteti a magyar kormány által 2011-re vállalt hiánycél teljesítését.
   
Az NGM az MTI-nek megerősítette, hogy a kormány szeptemberben, a második negyedévi részletes GDP-adatok megjelenése után felülvizsgálja makrogazdasági előrejelzését. Miként azt a Reuters korábban közölte, az új makrogazdasági előrejelzés a 2012-es költségvetési tervezet része lesz. Az adóbevételek alakulására vonatkozó előrejelzést is az újratervezett makropályához kell majd igazítani.
    
A vártnál mérsékeltebb gazdasági növekedés közel 90 milliárd forintos negatív költségvetési hatása a nemzetgazdasági tárca szerint biztonságosan finanszírozható; a kormány továbbra is elkötelezett az államadósság csökkentése és a költségvetési egyensúly helyreállítása mellett, ami a 2012. évi költségvetés tervezésekor is következetesen érvényesíteni kíván.
   
Az MTI által megkérdezett gazdaságkutatók a vártnál jóval gyengébb második negyedéves GDP adat után 1,7-2,2 százalékra csökkentették idei GDP-előrejelzésüket, jövőre lassulást, 1,5-2 százalékos növekedést várnak.
   
Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója szerint a szolgáltatások teljesítményét, valamint a készletek alakulását becsülték túl. A Kopint-Tárki korábban 3 százalékos gazdasági növekedést prognosztizált 2011-re, hétfőn a Reuters konszenzus számára 2,5 százalékot jelzett, de most már 2,2 százalékra számít, lefelé mutató kockázat mellett.
   
A GDP-re ható valamennyi komponens romlott, a gazdaság lassulása érzékelhető, s intő jel lehet, hogy az első félévben is 0,5-0,6 százalékkal visszaeső fogyasztás továbbra sem bővül. Ugyanakkor, ha az import lassabban nő, mint az export, amire a fogyasztás alakulása miatt van esély, az javíthat a GDP-adaton - mutatott rá a Kopint-Tárki vezérigazgatója. Palócz Éva úgy látja, hogy idén "csendes zárolásokkal igyekszik majd pótolni az elmaradó bevételeket a kormány, minél kisebb visszhangot teremtve a takarékossági intézkedéseknek".
   
Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató tudományos főmunkatársa hétfőn még 2 százalékos idei GDP prognózist adott a Reuters héten megjelenő konszenzusához, a most megjelent második negyedéves adat után előrejelzését 1,7 százalékra módosította. A Pénzügykutató márciusban 2011-re 2,3 százalékos GDP-növekedést prognosztizált. A Pénzügykutató tudományos főmunkatársa az ipari export visszaesésével, a "rémisztő építőipari teljesítménnyel", és az első öt hónap kiskereskedelmi forgalmának stagnálásával magyarázta a második negyedéves GDP-adatot.
   
Jövő évi GDP előrejelzését Palócz Éva 2 százalékra csökkentette a korábbi 3 százalékról, Petschnig Mária Zita pedig 1-1,5 százalékos növekedést vár.
   
Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője szerint érdemben romlottak az idei és a jövő évi növekedési kilátások is, a 3 százalék körüli gazdasági bővülést "el lehet felejteni". A jövő évi kilátásokat jelentősen rontja az exportpiacok szűkülése, egyben azt is jelzi, hogy a kilábalás nagyon lassú lesz. Arra is figyelmeztetett, hogy a tartósan erős svájci frank árfolyam lassítja a belföldi fogyasztást, így csökkennek az áfa- és egyéb adóbevételek, ezért újabb kormányzati kiigazításokra lehet szükség.
   
Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője szerint a GDP az idén 2 százaléknál aligha bővülhet gyorsabban Magyarországon. Az elemző sem várt ilyen alacsony éves adatot, de azt mondta, hogy az ugyancsak csalódást keltő német 0,1 százalékos negyedév/negyedévi GDP adat tükrében az is szinte csoda, hogy a magyar GDP nem csökkent negyedévi összehasonlításban. Úgy véli, hogy az idei hiánnyal nincs probléma a magán-nyugdíjpénztári vagyonnak köszönhetően, jövőre azonban már jóval nagyobb lehet a bizonytalanság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!