fejlődés

2019.05.13. 12:47

Közel öt százalékkal nőhetett a magyar gazdaság

A Világgazdaság konszenzusa szerint a tavalyi első három hónaphoz viszonyítva 4,9 százalékkal emelkedhetett a GDP márciusig.

A Világgazdaság elemzői konszenzusa szerint 4,9 százalékkal emelkedhetett a GDP az idei első negyedévben. A szakértői válaszok rendkívül nagy szórást mutatnak: a legpesszimistább előrejelzés 4,2 százalékos (Jobbágy Sándor, CIB Bank), a legoptimistább 6 százalékos (Virovácz Péter, ING Bank) növekedéssel kalkulál. A CIB Bank előrejelzése nem számít igazán jelentős eltérésnek, ám az ING Bank várakozása jócskán kilóg a sorból – írta meg a Világgazdaság.

Virovácz Péter a meghökkentő számot az eddig beérkezett szektoradatok gyorsuló bővülésére alapozza: a GDP szempontjából lényeges kiskereskedelem és az ipar kiugróan teljesített, így a KSH szerdai adata jó eséllyel új növekedési rekord lesz.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője 5,4 százalékos bővülést prognosztizál, de a 6 százalékhoz közeli adatot sem zárja ki. A magyar gazdaság 3,9 százalékkal növekedhet 2019-ben a konszenzusunk szerint, az MNB 3,8 százalékos és a Pénzügyminisztérium 4 százalékos prognózisa között.

Az erőteljes export segíthette a magyar gazdaság bővülését az első negyedévben – mondta Varga Zoltán, az Equilor elemzője. A kereskedelmi feszültségeket nem sikerült rendezni, ami az év további részében fékezheti a növekedést, a belső kereslet viszont élénk maradhat, ami a GDP-re is kedvező hatással lehet – részletezte.

Halász Ágnes, az UniCredit Bank vezető elemzője szerint az alacsony hozamok a megtakarítások helyett a beruházásokat támogatták, ez főleg az építőiparban csapódott le, ráadásul a multinacionális cégek fejlesztései is felfuthattak.

Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató tudományos főmunkatársa szerint nem csökken annyival a dinamika, mint amennyire a külső feltételek romlása – például a német lassulás – indokolná. Ennek oka, hogy az erős belső kereslet ellensúlyozhatja a kedvezőtlen nemzetközi körülményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában