15°
20°

Kohósításra alkalmas lehet a vörösiszap

Ajka-Dunaújváros - Mintegy százhatvan millió tonna vasoxid tartalmú vörösiszap lehet ma Magyarországon. Eladó.

Még tart a 2010. október 4-én bekövetkezett vörösiszap-ömlés miatt kezdődött persorozat, de az ajkai székhelyű Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. felszámolója, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. felszámolóbiztosa a mindenki számára hozzáférhető és megtekinthető elektronikus értékesítési rendszerben részletesen felsorolták a a céget érintő egyes, eladásra váró tételeket. A felszámoló biztos elmondta: értékesítésre vár az, ami nem a vegyipari technológia része.

Ebbe a körbe beletartozik maga a katasztrófa anyaga, a vörösiszap is. Sok millió köbméternyi vegyipari hulladékról van szó – amely azonban továbbfeldolgozható lenne. A becslések szerint ma Magyarországon (nem csak Ajkán, hanem például Almásfüzitő környékén is) összesen mintegy negyven millió köbméternyi, azaz százhatvan millió tonna vörösiszapot tárolnak.

A bauxitgyártás melléktermékeként keletkezett anyag jelentős mennyiségű vasoxidot is tartalmaz. Ennek aránya harminc százalék – plusz-mínusz 6-8 százalék lehet.

Ezt az ajkai katasztrófa során kiömlött, többnyire darabos anyagot folyadék: vizes nátronlúg alatt tartják-tartották. Az anyag alkalmas kohászati feldolgozásra: arra, hogy sajátos technológiájú nagyolvasztóban az úgynevezett Midrex-eljárás során mint porított ércet kohósítsák, és az acélgyártás számára fontos és előnyös, kénben, krómban, rézben szegény nyersvasat állítsanak elő, tudtuk meg szakértőktől.

A százhatvan millió tonna vörösiszap legalább húsz évre biztosítaná mondjuk a dunaújvárosi vasmű alapanyag-ellátását. Nem kellene hozzá koksz, sem tömörítő – viszont egy teljesen új technológiával működő kohóra lenne szükség. Ilyen jelenleg a világon két helyen működik: a svédországi Lüleában és a japán Hokkaido szigetén.

Információink szerint a hatvanas években a helyi vasműben is kísérleteztek a vörösiszappal, mint alapanyaggal. Azóta is időről időre felmerül ez a gondolat, ám különböző okokból mindmáig nem tettek lépéseket a technológia módosítására. Pedig sokan úgy vélik, hogy a mintegy kétszázéves nagyolvasztási technológiával szakítania kellene a világnak, környezetvédelmi és energiahatékonysági okokból is. Úgy tudjuk, a hazai vörösiszap iránt kínai vásárló érdeklődik.

 


Legolvasottabb

1
Baleset történt a 6-os úton Rácalmás felé!
2
Jelentkezzen, ha látta a balesetet!
3
Baleset történt a Vasmű úton!
4
Lángra kapott egy hétvégi ház Dunaújvárosban!
5
Épülnek az okos zebrák Dunaújvárosban!
felmérés
Több gyümölcsöt, kevesebb zöldséget ettünk 2016-ban
tragédia / 1 órája
Megégett egy ember Komárom-Esztergom megyében
Egy ház tetőszerkezete égett le Császáron szombat este.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy *VARGA MÁRIA* *(a 2. körzet volt körzeti nővére)* 69 éves korában elhunyt. Szűk körben búcsúzunk tőle.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *VIDA JÁNOSNÉ* 77 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2017. október 26-án 15 órakor lesz a katolikus templom altemplomában. A gyászoló család
Labdarúgó NB I / 2 órája
A hosszabbításban lőtt góllal nyert a Diósgyőr
3 órája
„Mi azt üzenjük nekik, ne jöjjenek”
Gallai Péter
titkosítás feloldása / 3 órája
Trump engedélyezni fogja a Kennedy-gyilkosság iratainak közzétételét
Szoborpark / 4 órája
Kvíz: Ön tudja a dunaújvárosi szobrok neveit?
Nagy Annabella
Kerékpár / 4 órája
Dina Márton és Vas Kata Blanka sikere a városligeti cyclocross-nyitányon
illegális bevándorlás / 5 órája
Fidesz: az LMP teljes mellszélességgel támogatja a Soros-tervet