Vendégéjszakák

2018.02.09. 13:32

Kimagasló eredményeket ért el tavaly az idegenforgalom

A vendégéjszakák számának bővülése már négy éve 6 százalék feletti – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) pénteken.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett adatai szerint tavaly a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 7,9 , a belföldi vendégeké 5,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a szálláshelyek vendégforgalma így 6,7 százalékkal emelkedett, országosan 29,5 millió vendégéjszakát regisztráltak.

Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója a KSH adataira reagálva kiemelte:

a vendégéjszakák számának bővülése az európai vendégforgalom bővülésének ütemét 1,6 százalékponttal felülmúlta, az EU-ban 2017-ben 5,1 százalékos volt a növekedés.

A fővárosban az országos átlagnál is nagyobb mértékben, 7,3 százalékkal nőtt a vendégforgalom, és ezzel Budapest átlépte a 10 milliós vendégéjszakaszámot.

Rámutatott: a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 egyik fontos célkitűzése, hogy a turizmus versenyképességének további erősítésével a vendégéjszakaszámok és a turisztikai költések megduplázódjanak. A 2017. év eredményeivel nagy lépést tett a magyar turizmus ebbe az irányba. Egy év alatt közel kétmillió vendégéjszaka többletet ért el, amelynek nagyobb részét az 1,1 millió plusz külföldi vendégéjszaka teszi ki. Ahhoz, hogy a növekedés üteme tartós legyen és még több vendég érkezzen, minőségi fejlesztésekre van szükség – mutatott rá Guller Zoltán.

Idén minden idők legnagyobb turisztikai fejlesztési programja, a Kisfaludy Program első nagyprojektjei a megvalósítás szakaszába lépnek. Ezek lesznek azok a fejlesztések, amelyektől az ágazat teljesítményének további jelentős fejlődését várják.

Emlékeztetett arra, hogy az MTÜ ezért indította el a Kisfaludy Szálláshely-fejlesztési konstrukciót is, amelyre eddig több mint 580 pályázat érkezett.

Kifejtette: a magyar vendégforgalmi adatok régiós összevetésben is figyelemre méltóak, Ausztriában 2,3 százalékkal, Szlovákiában 5,9 százalékkal, Lengyelországban pedig 5,1 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma.

A külföldi vendégéjszakák tavalyi, az elmúlt évekhez képest is kimagasló, 7,9 százalékos emelkedésében nagy szerepe volt a nagy sportrendezvényeknek, köztük a FINA vizes vb-nek.

A magyarországi szállodák az utóbbi öt év legmagasabb szállásdíjbevétel növekedését érték el: a bevételek 16,8 százalékkal nőttek, és meghaladták a 278 milliárd forintot.

Hozzátette: kimagasló volt a külföldi szállásdíj-bevételek emelkedése is. A számok azt mutatják, hogy az emelkedő árakon is folyamatosan növekvő kereslet van a szálláshelyi szolgáltatásokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában