turizmusfejlesztés

2017.10.06. 06:49

Kicsinosítják a Duna-holtág strandjait Tolnában

Közel 400 millió forintos támogatással fejlesztik a tolnai és a dombori Duna-holtág egy-egy partszakaszát, a két helyszínt jövőre kerékpárút is összeköti.

Domboriban 134 millió forintos projekt keretében a két ingyenes, önkormányzati tulajdonú strandon parkolót építenek, a vízpartokat térkővel burkolják, a holtág medrében iszapkotrást végeznek és parkosítanak a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében – mondta Fülöp János (Fidesz), a 4300 lakosú Fadd polgármestere az MTI-nek.

A jövő tavasszal kezdődő, az idegenforgalmi szezonra elkészülő fejlesztés a holtág 400 méter hosszú partszakaszán valósul meg.

A beruházástól az idegenforgalom növekedését várják. A Faddhoz tartozó Dombori Tolna megye egyik legnépszerűbb természetes vízi fürdőhelye, évente több ezren keresik fel a települést, ahol 700 üdülőépületet tartanak nyilván. A KSH adatai szerint 2016-ban 2079 vendégéjszakát töltöttek el a településen, ami 866 ezer forint idegenforgalmiadó-bevételt jelentett az önkormányzatnak.

Tolnán ugyancsak a TOP Zöld város programja részeként 264 millió forintos támogatással a tolnai Holt-Duna partjának mintegy kéthektáros részén alakítanak ki rekreációs teret – mondta Mireider László, az önkormányzat műszaki osztályvezetője. A jövő tavasszal kezdődő, és 2019. október végéig befejeződő fejlesztés során játszóteret, sporteszközök bérlésére alkalmas szolgáltató helyet, sportpályát, parkolót építenek, sétányt alakítanak ki és helyreállítják az ott lévő vízi színpadot.

A két fejlesztéshez kapcsolódik a tolnai önkormányzat kerékpárút-építési projektje, amelynek keretében 550 millió forintos TOP-támogatással 12,5 kilométer hosszan jelölnek ki, illetve építenek kerékpárutat Tolna és Fadd-Dombori között; az útvonal várhatóan jövő októberre készül el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!