Gazdaság

2012.05.24. 02:19

Ki fog itt majd vásárolni?

Körkép - A kereskedelem számára nem kecsegtet túl sok jóval a tény, miszerint a vásárlási hajlandóság a valaha mért legalacsonyabb szintre süllyedt az első három hónapban.

Kiss Tamás

Az év első negyedében a GfK Hungária komplex fogyasztói bizalom indexének értéke az év végi tendenciát megtörve közel 8 pontnyit emelkedett és jelenleg 125,3 ponton áll.

A fogyasztói várakozások index esetében is emelkedés figyelhető meg az év első három hónapjában: az index csaknem 30 ponttal 148,8 pontra nőtt. E növekedés oka, hogy javult mind a háztartások várt pénzügyi helyzetének, mind az ország várt gazdasági helyzetének megítélése, utóbbi esetében különösen a rövid távú, vagyis 12 hónapra vonatkozó várakozások javultak nagyobb mértékben.

A vásárlási hajlandóság index (VHI) viszont január-március időszakban 16 ponttal csökkent és 99,2 ponton állt meg 2012 márciusában. Ez a valaha mért legalacsonyabb érték, és a kereskedelem szempontjából nem feltétlenül biztató, hívta fel a figyelmet Kozák Ákos, a GfK Hungária igazgatója. A munkanélküliség alakulásával kapcsolatos vélekedések 2012 márciusában hasonló képet mutatnak, mint az előző negyedévben: a lakosság több, mint fele (51 százalék) számít a munkanélküliség növekedésére, míg korábban 54 százalékuk vélekedett hasonlóképpen.

Az inflációs várakozások sem térnek el az előző negyedév eredményeitől, a lakosság túlnyomó része - tízből kilenc megkérdezett - továbbra is az árak emelkedésére számít. A válaszadók 9 százalékos növekedést várnak az elkövetkező 12 hónapban. A család reáljövedelmére vonatkozó várakozások is kedvezőtlenek: a megkérdezettek közel kétharmada az inflációnál kisebb mértékű növekedéssel számol, vagyis reáljövedelmük csökkenését prognosztizálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!