Gazdaság

2017.08.24. 15:10

Kevés a Magyarországon visszagyűjtött hulladékpapír

Ha lehetne, akkor a Hamburger Hungária Kft. az ország összes papírhulladékát begyűjtené és újrahasznosítaná.

A Hamburger Hungária kizárólag másodlagos alapanyagokból begyűjtött papírból állítja elő termékeit. A gyár Magyarország egyik legjelentősebb környezetvédelmi intézményének is tekinthető, hiszen a nagy mennyiségű hulladék-újrahasznosítás lehetővé teszi a természeti erőforrások megkímélését. A modern technológia segítségével a hulladékot értékké alakítják, amely így visszakerül a gazdasági körforgásba, ahelyett, hogy az a hulladékégetőkben vagy hulladéklerakókban végezné.

Éppen ezért jelent komoly kihívást a vállalat számára, hogy a magyar hulladékpapír-begyűjtés elmarad az európai átlagtól. A Hamburger Hungária kizárólag hulladékpapírból, újrahasznosított alapanyagok felhasználásával állítja elő termékeit. Szívesen dolgoznánk kizárólag hazai, vagyis Magyarországon begyűjtött papírhulladékból, de sajnos nem áll rendelkezésre kellő mennyiség. Ez azt jelenti, hogy a hulladékpapír-beszerzés 55 %-a importból valósul meg. Ha tehetnénk, az ország összes papírhulladékát begyűjtenénk és újrahasznosítanánk. - mondta Verő Zsolt, a vállalat Beszerzési vezetője.

A hulladékpapír hiánya nemcsak zöld szempontokat tekintve jelent problémát, de a piac törvényeinek megfelelően a hiány árnövekedést is von maga után az alapanyagpiacon. Ez még akkor is komoly kihívás, ha figyelembe vesszük, hogy a Hamburger Hungária - a Prinzhorn csoport tagjaként - a vállalatcsoporton belül dolgozhat együtt hulladékbegyűjtő partnerrel. Erőfeszítéseinek köszönhetően - főként a begyűjtéssel foglalkozó Duparec vállalaton keresztül - Magyarországon a papír csomagolóanyag 83 %-ának újrahasznosítását sikerült elérni, mellyel a csoport jelentős mértékben járul hozzá, hogy Magyarország teljesítse az EU által meghatározott újrahasznosítási célkitűzéseket.

Verő Zsolt szerint lenne még hova fejlődnie a hazai szelektív hulladékgyűjtés kultúrájának. Természetesen látjuk, hogy vannak erőfeszítések a lakossági hulladék-kezelési szokások megváltoztatására, de lenne még hova fejlődni ezen a téren. A szelektív hulladékgyűjtés ösztönzése számunkra alapvető kérdés, így kiemelt célunk, hogy az illetékes szakmai szervezetekkel, hatóságokkal, oktatási intézményekkel összefogva formáljuk a szelektív hulladékgyűjtés hazai kultúráját, annak érdekében, hogy a papírhulladék szemét helyett mindenki számára újrahasznosítható alapanyagot jelentsen. - összegezte a szakember. Hozzátette: az iparág számára jelentős versenyhátrányt okoznak a környezetvédelmi termékdíjas szabályozás 2012 elején életbe lépett változásai, melyek még tovább növelték az európai átlagnál amúgy is jóval magasabb - a jelenlegi szabályozás szerint a lakosság javára, de az ipar rovására kirótt - adóterheket.

 

VERŐ ZSOLT ALAPANYAG BESZERZÉSI VEZETŐ

2006 óta felelős a papírgyár, majd 2015-től az erőmű alapanyag - ezen belül szelektíven visszagyűjtött belföldi és import papírhulladék, továbbá erőműi tűzifa hulladék, rejekt és szén igény szerinti - beszerzéséért, készletgazdálkodásáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!