Gazdaság

2012.05.10. 11:34

Katona Zsolt lett a BÉT új vezérigazgatója

Katona Zsoltot, az ING Bank ügyvezető igazgatóját nevezte ki a BÉT új vezérigazgatójának a Budapesti Értéktőzsde igazgatósága május 15-i hatállyal - közölte a társaság csütörtökön.

MTI

A tisztséget 2008 óta betöltő vezérigazgató, Mohai György május 15-vel történő távozását, április 27-én jelentette be a BÉT.

A BÉT most kiadott közleménye rögzíti: Katona Zsolt az elmúlt 17 évben az ING csoport befektetési szolgáltatási területét irányította különböző pozíciókban, miközben a magyar tőzsdéhez, tőkepiachoz kapcsolódó számos tisztséget is betöltött. 2002-2011 között a BÉT Felügyelő Bizottságának a tagja, azon belül 3 éven keresztül a BÉT FB elnöke, míg 2003-04 között a Központi Elszámolóház és Értéktár (KELER) FB tagja volt. Az elmúlt másfél évben részt vett a BÉT Konzultációs Testületének munkájában, amelynek feladata a BÉT kereskedési rendszerének tervezett cseréjével kapcsolatos koordináció és érdekegyezetés volt.

A BÉT közleménye szerint Katona Zsolt rövid távon két fő területre kíván koncentrálni: elsősorban a BÉT április végi közgyűlésén elfogadott határozatának végrehajtására, azaz a kereskedési rendszer cseréjére és az árjegyzői rendszer bevezetésére. Az új vezérigazgató optimista a tervezett változások várható hatásaival kapcsolatban, mivel várakozása szerint a Xetra kereskedési rendszer alkalmazása révén új befektetői rétegek lesznek elérhetőek a BÉT számára. Az új kereskedési rendszer már 2013-tól forgalomnövekedést eredményezhet a tőzsdén, miközben az árjegyzői rendszer bevezetése stabilitást, nagyobb versenyképességet, a megbízások jobb végrehajtását és így az ügyfelek elégedettségének a növekedését fogja magával hozni, ami szintén forgalomnövekedést okozhat.

Katona Zsolt másik fő feladatának a BÉT és a piaci résztvevők, tulajdonosok, kibocsátók, valamint a gazdasági-politikai döntéshozók között a korábbiaknál szorosabb kapcsolat kialakítását tekinti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!