áruházi körkép

2019.06.24. 10:41

Ismét csúcsokat dönthetnek a szezonális termékek

A hűvös, csapadékos május 15-20 százalékkal vetette vissza a szezonális nyári termékek forgalmát, a júniussal érkező kánikula következtében viszont éves szinten 8-10 százalékkal is nőhet az áruházláncok bevétele ezekben a termékcsoportokban.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Atstock Productions

Bár sok múlik a következő hónapok időjárásán, a vezető hazai élelmiszer-kiskereskedelmi láncok legalább 8-10 százalékos forgalomnövekedésre számítanak a nyáron a szezonális termékek piacán – derült ki a Világgazdaság körképéből. A szóban forgó kategóriák közül

a sör a legnagyobb, hiszen az éves 150 milliárd forintos kiskereskedelmi értékesítésnek akár a 35-40 százalékát is adhatja a nyári hónapokra koncentrálódó sörszezon,

ez az arány a 67 milliárd forintos eladást hozó ásványvíz esetében 25-30 százalék.

Ezzel szemben a bolti értékesítést tekintve immár 35 milliárd forintos jégkrémpiac 50-60 százalékát is adhatja a nyár,

akárcsak a grilltermékeknél, igaz, az utóbbiaké egyelőre mindössze 3,5 milliárdos, de évente akár negyedével is bővülő szegmens.

A tavaly értékben 11, mennyiségben 5 százalékos kiskereskedelmi növekedést produkáló sörpiac a Tescónál is a nyári hónapokban tetőzik, ekkor keletkezik az éves forgalom harmada. A hipermarketnél azt közölték a Világgazdasággal, hogy az időjárásra legérzékenyebb kategóriák egyikéről van szó,

egy-egy melegebb nyári hét eladásai a két-háromszorosát is hozhatják a tavasziaknak.

Az éves sörértékesítés 42 százalékát májustól augusztusig bonyolító SPAR tájékoztatása szerint

a hűvös, esős május 16 százalékos volumencsökkenést okozott az egy évvel korábbihoz képest,

az idei június pedig egyelőre annak ellenére erősebb, hogy tavaly ilyenkor a labdarúgó-világbajnokság is pörgette a fogyasztást.

A SPAR szerint változnak a szokások, a minőségi sörök fogyasztásának előretörésével erősödik a prémiumszegmens, de a hazai kézműves sörök iránt is egyre nagyobb a kereslet.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában