Gazdaság

2017.03.14. 13:44

Így kerüljük el a medence baleseteket: biztonsági medencetakaró (x)

Ha kimondjuk azt a szót, hogy medence, akkor mindenkinek a strand, egy élményfürdő vagy egy saját kerti medence képe jelenik meg lelki szemei előtt. Ez a kép a legtöbbször idilli, eszünkbe sem jut, hogy egyeseknek a medence veszélyforrás is lehet, pedig sajnos bárkivel megtörténhet, így nem árt, ha felkészülünk rá, és akkor megelőzhetjük a bajt.

Mindig figyeljünk!

Egy teljesen egészséges felnőtt embernek nem jelenthet különösebb problémát egy medence használata, de ha otthonunkban vannak idősek, kisgyerekek vagy kisállatok, akkor nagyon fontos, hogy különféle biztonsági intézkedéseket megtegyünk, mielőtt bármilyen baj történne. Ne gondoljuk azt, hogy ilyen baleset velünk nem történhet meg, mert mi nagyon figyelünk, inkább tegyünk meg minden szükséges óvintézkedést, hogy esély se legyen rá.

Legyen alapszabály, hogy mindenki visel papucsot, nincs rohangálás a medence körül. A gyerekeknek tanítsunk meg, hogy nincsen viccelődés, durva játék, hosszú ideig elmerülés a vízben, még poénból sem. Ügyeljünk a medence környékének megfelelő tisztán tartására, a vízfoltok feltörlésére, amin könnyedén el lehet csúszni.

Ha apró gyermek van a családban, akkor a vízben nyugodtan legyenek rajta karúszók, vagy adjunk neki felfújható matracot, amin lebegni tud a vízen. Ha idős rokonunk van, aki szeretné használni a medencét, akkor mindenképpen építsünk valamiféle lépcsőt és kapaszkodót akkor is, ha nem túl mély a víz. Ez nemcsak időseknek nagy segítség, hanem mindenki számára előnyös, ha van fogódzkodó és lépcső.

Sajnos azonban még a leggondosabb felnőttekkel is megesik, hogy egy-két pillanat erejéig nem figyelnek a gyerkőcre, kisállatra vagy idős hozzátartozóra. Baleset bármikor bárkivel megtörténhet, de természetesen, ha egy felnőtt vagy egy nagyobb gyerek jelen van, akkor azonnal tud a bajba jutott segítségére sietni. Azonban elég lehet néhány perc távollét, vagy egy be nem zárt kertajtó, és már szökhet is a gyermek vagy a kis kedvenc, aki nem biztos, hogy képes felmérni a medence veszélyét.

A legnagyobb balesetveszélynek a kisgyermekek vannak kitéve, hiszen sok medence mélysége nagyobb, mint a gyermek magassága. Ráadásul, ha a gyerkőc nem magabiztosan, vagy egyáltalán nem is tud még úszni, akkor könnyen baj lehet a vége. Ezeket a baleseteket egy egyszerű medencetakaróval könnyedén ki tudjuk küszöbölni.

Mire jó a biztonsági medencetakaró?

A biztonsági medencetakaró egy nagyon hasznos kis találmány. Igen masszív, ellenálló anyagból készül, egyszerűen kifeszíthető a medence két oldalára. A kerete alumíniumcsövekből áll. A takaró természetesen bármikor leszerelhető, de mivel nem foglal túlságosan nagy helyet, így állandó használatra is tarthatjuk, ha feltekerve hagyjuk a medence egyik oldalán.

Bár a takaró igen masszívnak és erősnek tűnik, a felhelyezése és eltávolítása nem egy nagy ördöngösség, szakértelmet sem kíván, alig néhány perc alatt kivitelezhető. A segítségével egy ellenálló, több tíz kilogramm tömeget elbíró védőréteget képezhetünk, így esély sem lesz arra, hogy valaki véletlenül belepottyanjon a medencébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!