Férőhelybővülés

2019.01.14. 08:41

Idén is jelentős összeg jut bölcsődefejlesztésre

Két évvel meghosszabbították azt a határidőt, ameddig a települési önkormányzatoknak meg kell szervezniük a bölcsődei ellátás valamely formáját. A jogszabályban eredetileg 2018 év vége szerepelt, és azon falvak önkormányzataira vonatkozott, amelyekben több mint negyven három éven aluli gyermek van, vagy öt kisgyermeknek igényelnek bölcsődei ellátást.

Műszakilag már átadták, és hamarosan „be is lakják” a városi bölcsőde két új csoportszobáját a kiszolgálóhelyiségekkel együtt. Korszerűsítették a fűtést, kicserélték az ajtókat, ablakokat is. Az épületet, az irodai rész kivételével hőszigeteléssel látták el. Ha szükséges, most már akár 125 apróságot is el tudnak helyezni az intézményben, amelynek bővítése 95 millió forintba került, ebből az elnyert támogatás 91 millió.

Forrás: Tolnai Népújság

Fotó: Mártonfai Dénes

Idén a bölcsődék működtetésére 36,6 milliárd forint jut a központi költségvetésből, három és félszer több, mint 2010-ben.

A 2014–2020-as fejlesztési időszakban 110 milliárd forint áll rendelkezésre bölcsőde- és óvodafejlesztésre, a minibölcsődék kialakítására pedig 656,1 millió forint hazai forrás – válaszolta a minibölcsődék fejlesztésére vonatkozó kérdésre írásban Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a hétfői Világgazdaságnak.

Magyarországon 2018-ban 1958 bölcsődében 49 ezer férőhely volt, ezen intézmények száma kétszázzal, a férőhelyeké pedig kétezerrel bővült egy év alatt.

A hazai bölcsődei ellátás átszervezése 2017-ben kezdődött, a hagyományos bölcsődék mellett pedig megjelentek a családi és a munkahelyi bölcsődék is.

Korábban azonban csak azokon a településeken kellett bölcsődéről gondoskodniuk az önkormányzatoknak, ahol tízezernél többen élnek. Az új szabályozás már ennél szigorúbb.

A települési önkormányzatok 2017 óta folyamatosan eleget tesznek a bölcsődei igényekkel kapcsolatos kötelezettségüknek. Az új ellátási formák – amelyek többnyire mini- vagy családi bölcsődék – döntően fejlesztési forrásból létesülnek. Azért kellett meghosszabbítani az önkormányzatok számára a felkészülési időt, mert egy-egy projekt megvalósítása jellemzően 12–24 hónapig tart – írta Rétvári Bence.

Varga Mihály pénzügyminiszter tavaly őszi bejelentése szerint 4,5 milliárd forintos kerettel újabb pályázati felhívás jelent meg önkormányzati bölcsődék és minibölcsődék létesítésére. A pályázatokat 2019. március 18-ig lehet benyújtani a Magyar Államkincstárhoz.

Intézményfejlesztésre felújítás esetén legalább tízmillió és legfeljebb százmillió forint igényelhető, míg új bölcsőde építésére 60 és 400 millió forint közötti támogatásra lehet pályázni.

Tavaly a bölcsődék normatív finanszírozását felváltotta a feladatalapú finanszírozás, ennek keretében a központi költségvetés bértámogatást és üzemeltetési támogatást ad az önkormányzatoknak, a bölcsődék és minibölcsődék működési kiadásainak pedig a 82 százalékát fedezi a korábbi 40 százalék után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában