Nagy István: sorsdöntő beruházások kezdődnek

Nagyon fontos a tudatos vásárlás elősegítése.

Az agrártárca százmilliárd forintos programmal indítja a nyarat. A már bejelentett állattenyésztési és kertészeti felhívások mellett öntözésfejlesztésre is pályázhatnak a gazdák – mondta a Magyar Nemzetnek Nagy István agrárminiszter.

A legkisebbek kezét sem engedik el, már folynak az előkészítési munkálatai annak az 5,5 milliárd forintos új konstrukciónak, amely a kistermelők előrelépését és a helyi piacok létrehozását támogatja. A tárcavezető szerint az a cél, hogy a magyar agrár-élelmiszeripar a koronavírus-járvány okozta válságból megerősödve kerüljön ki.

Nem kis próbatételen ment keresztül az elmúlt hónapokban a hazai agrár-élelmiszergazdaság. Szinte egyetlen ágazat sem volt, amelyet így vagy úgy ne érintett volna a koronavírus-járvány. A veszélyhelyzet elmúltával a válságon is sikerült túljutni?

A gazdáknak köszönettel tartozunk azért, hogy egy korábban nem látott és tapasztalt helyzetben mindennap tették a dolgukat: felkeltek, megetették a jószágot, vetettek, amikor vetni kellett. Azoknak is nagy tisztelet jár, akik a feldolgozóüzemekben a szalagok mellett állva biztosították, hogy a válságos időszak ellenére mindenki asztalára jusson élelmiszer.

Olyan igényekkel kellett szembesülnünk, amelyek kielégítése óriási erőfeszítést jelentett.

A mezőgazdaság pedig nagyon jól vizsgázott.

A veszélyhelyzet alatt nemcsak napról napra, hanem gyakran óráról órára derült fény egy-egy problémára. Hogyan lehetett döntéshozói szinten hatékonyan kezelni a felmerülő nehézségeket?

A járvány kitörésekor minden terméktanácsban létrehoztunk egy-egy operatív csoportot, amelyek napi szinten szállították az információkat az adott ágazatból. A szakmai szervezetekkel való szoros együttműködés nagyon fontos szerepet játszott a válságkezelésben. Mindennap szükség volt valamilyen intézkedésre.

Először ki kellett szabadítani a kamionokat a határlezárások miatti „fogságából”, hogy az alapanyagok és kiegészítő termékek eljussanak oda, ahol szükség van rájuk.

Annak érdekében, hogy működőképes maradjon a gazdaság, szükség volt a hiteltörlesztések befagyasztására. A megfelelő készpénzállomány biztosítása érdekében megemeltük a teljes kamat- és költségtámogatás mellett elérhető Agrár Széchenyi-kártya keretét, a munkahelyek megőrzéséért pedig a leginkább veszélyeztetett ágazatokban adó- és járulékkedvezményt vezettünk be.

Ezek a lépések elsősorban a vállalkozások túlélését szolgálták. Milyen eszközökkel tudják ismét lendületbe hozni az agráriumot?

A mindennapos ügyek kezelése után a gazdaság újraindítása került a fókuszba. A gazdaságvédelmi alapból 25 milliárd forintot különítettünk el, így a koronavírus-válság által leginkább érintett ágazatok szereplőit újra helyzetbe tudjuk hozni.

Az úgynevezett átmeneti támogatáshoz szükséges jóváhagyást megkaptuk Brüsszeltől. Eszerint a mezőgazdaságban vállalkozásonként legfeljebb százezer euró, a halászati ágazatban százhúszezer euró, az élelmiszeriparban pedig nyolcszázezer eurót ítélhetünk oda.

Mikor indul a program?

A támogatási kérelmeket június 29-től három ütemben nyújthatják be az érintettek. Elsőként a baromfitenyésztők és a sertéstartók, a halgazdaságok, valamint az élelmiszeripar és a dísznövényágazat képviselőinek pályázatait várjuk. Őket követik ­július 13-tól a méhészek, a szarvasmarhatartók és a zöldségtermesztők.

A legutolsó ütemben, július 28-án a szőlő- és bor­ágazatnak, valamint a lótenyésztőknek és a kertészeti termelőszervezeteknek nyílnak meg a felhívások. Nem maradnak ki ugyanakkor a nyúl- és kecsketartó gazdaságok sem, esetükben a már meglévő támogatási összegeket emeltük meg.

Bár az időben megtett kormányzati intézkedéseknek és a termelők kitartó munkájának köszönhetően sikerült biztosítani a folyamatos élelmiszer-ellátást, mégis számos hiányosságra mutatott rá a járvány. Hogyan lehet előnyt kovácsolni abból, amit most hátrányként éltek meg a gazdaságok?

A koronavírus-járvány nemcsak veszélyt, hanem lehetőségeket is hozott magával. Kiderült, melyek azok a fejlesztési irányok, amelyek kihasználásával még versenyképesebb, még ütésállóbb lehet a magyar mezőgazdaság. Annak érdekében pedig, hogy a szükséges beruházások minél előbb megvalósuljanak,

létrehoztunk egy nyolcvanmil­liárd forintos alapot, amely mintegy ötvenmilliárd forintos ­tőkeinjekciót jelent az állattenyésztésnek, és harmincmilliárd forinttal járul hozzá a kertészetek fejlesztéséhez.

Ezt az alapot további húszmilliárd forint egészíti ki az öntözésfejlesztési beruházásokra még rendelkezésre álló forrásból. A legnagyobb újdonság az, hogy a korábbi ötszázmillió forintos, öntözési beruházások esetében pedig egymilliárd forintos támogatás felső határát kétmilliárd forintra emeltük, így nemcsak egy-egy gazdaság, hanem az ágazatok jövőjét meghatározó fejlesztések is megvalósulhatnak.

A Vidékfejlesztési program öntözésfejlesztési pályázata a többi beruházási támogatáshoz képest kevésbé népszerű. Mi lehet ennek az oka?

A jelenlegi pályázat keretét valóban nem merítették ki a gazdák, aminek a fő oka, hogy korábban nagyon bonyolult volt végigvinni egy öntözési projektet. Tavaly év végén ugyanakkor elfogadtuk az öntözéses gazdálkodásról szóló törvényt, ami egyszerűbbé teszi a beruházások megvalósítását is.

A jó hír pedig az, hogy a jogszabályi változások mellett a megemelt támogatási összeg is az életszerű projektek megvalósítását szolgálja.

Egy-egy korszerű és komplex öntözési beruházás három-négy milliárd forint körül alakul, ötvenszázalékos támogatási intenzitással számolva az akár kétmil­liárd forintos elnyerhető forrás már elég vonzó lehetőséget jelent a gazdáknak.

Mi a helyzet a kisebb termelőkkel? Nekik még az ötszázmillió forintos határ is elérhetetlennek tűnik.

A kicsikre is figyelni kell, az ő fejlődésüket is támogatni kell. Éppen ezért már előkészítés alatt van egy két és fél milliárd forint értékű pályázat. Ebből a keretből egy-egy termelő néhány millió forintot nyerhet el, amiből különböző eszközöket vásárolhat, tárolót építhet vagy épp a termelési kapacitásainak fejlesztéséhez szükséges állatokat, gyümölcsfákat vásárolhat.

A cél, hogy mindenki eggyel előrébb tudjon lépni.

A kistermelők értékesítési lehetőségeinek javításáért hárommil­liárd forinttal elindítjuk a helyi piacok és vásárterek fejlesztését célzó felhívást is. Ennek keretében a vidéki önkormányzatok maximum százmillió forintra pályázhatnak.

Mint tapasztalhattuk, a piacok járvány idején is kulcs­szerepet játszottak az élelmiszer-ellátásban. Ahhoz pedig, hogy a piacaink versenyképesek legyenek a fogyasztókért folytatott versenyben, megfelelő minőségű árura is szükség van, amit a helyi termelők tudnak biztosítani.

Lassan a végére ér a 2­014–2020-as európai uniós fejlesztési ciklus, az új közös agrárpolitika részleteiről azonban egyelőre nem született döntés. Mekkora csúszásra számítanak?

Mivel továbbra sincs megállapodás az új uniós költségvetésről, a tagállamok többsége és az Európai Parlament számára is nyilvánvaló, hogy

nincs reális esélye annak, hogy az új közös agrárpolitika 2022-ben elinduljon.

Ezért született meg az a javaslat, hogy az új támogatási ciklus két átmeneti év után, 2023-ban kezdődjön el.

Az Európai Bizottság ugyanakkor a zöld megállapodásban foglalt teljesíthetetlen környezet- és klímavédelmi előírásokat minél előbb rá akarja erőltetni a gazdákra. Ezért próbálja blokkolni a tagállamok és az EP által is támogatott halasztást.

Brüsszel felelőtlensége ugyanakkor azt eredményezheti, hogy 2022-ben nem lesz jogalap az uniós agrártámogatások kifizetésére, ami a források elvesztéséhez vezethet.

Mi elkötelezettek vagyunk a fenntartható mezőgazdasági termelés mellett, de megfelelő időt kell biztosítani a jogszabályok elfogadására és az új rendszerre való felkészülésre.

A kijárási korlátozások sok szempontból átalakították a hazai vásárlási szokásokat, egy valami azonban nem változott: a magyar terméket a vevők továbbra is a minőséggel és a biztonsággal kapcsolják össze.

A magyar gazdák sorsa a vásárlók kezében van. Amikor a háromféle dobozos tej közül valaki egyet kiválaszt, akkor arról is dönt, hogy kinek a munkahelyét támogatja és kinek a gazdaságát erősíti.

Nagyon fontos a tudatos vásárlás elősegítése.

Az Agrárminisztériumban minden eszközzel azon dolgozunk, hogy felhívjuk a vásárlók figyelmét arra, hogy ha minőségi és biztonságos árut keresnek, akkor a magyar termék a legjobb választás. Ráadásul, aki helyi terméket vásárol, az sok ezer munkahely megvédéséhez járul hozzá.

Ha csak egy százalékponttal növelni tudjuk a magyar termékek arányát a kereskedelmi láncok forgalmában, az már százmilliárd forintot jelent. Nem mindegy, hogy ez az összeg a magyar gazdaságot erősíti vagy külföldre vándorol.

Nemrég azzal a kéréssel fordult a kereskedőkhöz, hogy lehetőség szerint a magyar árut részesítsék előnyben. Milyen volt a nyílt levél fogadtatása?

A járvány az egyes országokban piaci zavarokhoz vezetett, a többletet pedig igyekeztek olcsón szétteríteni az unióban. A dömpingáras termékek ugyanakkor nagyon nehéz helyzetbe hozták a magyar gazdákat és a feldolgozóüzemeket egyaránt.

A kereskedők figyelmét arra szerettem volna felhívni, hogy fontolják meg, mennyire nyitnak teret ezeknek az akcióknak. Egész éves szinten a magyar termelők áruira hagyatkoznak, a hosszú távú együttműködést pedig nem éri meg egy néhány napos vagy néhány hetes akció oltárán beáldozni.

Ha ugyanis így tesznek, a magyar termelők tönkremennek, és nem lesz, aki biztosítani tudja a folyamatos ellátást.

Az áruházláncok vezetői hajlandók voltak tárgyalóasztalhoz ülni velünk, együttműködőnek bizonyultak. Ezt a kapcsolatot azonban mindig ápolni és erősíteni kell, mert a kísértés nagy.

Bár az elmúlt napok jelentős mennyiségű esőt hoztak, az év első felében ritkán látott aszály pusztított az országban. Mekkora a baj?

A termelők eddig 255 ezer hektárról jelezték az aszálykárt és mintegy 82 ezer hektárról a fagykárt. A jó hír, hogy

mintegy 19 milliárd forint rendelkezésre áll a kárenyhítési alapban, így kompenzálni tudjuk a gazdák veszteségét.

Az idei tavasz mindenesetre arra is rámutatott, hogy az időjárás szélsőséges, az éghajlatváltozás megkerülhetetlen, ezért termelőinknek is megfelelő lépéseket kell tennie a termésbiztonság növeléséért.

Az aszály ellen a legjobban öntözéssel lehet védekezni. Kormányzati cél, hogy a következő években a mostaninál jóval hatékonyabb legyen a hazai vízgazdálkodás. Hol tart ez a folyamat?

Az öntözéses gazdálkodásról szóló törvény megszületése önmagában nagy előrelépést jelent. A Nemzeti Földügyi Központon belül megkezdte működését az öntözési központ, a különböző csatornák és műszaki létesítmények felújítása pedig elkezdődött. Néhány mintaprojekt már el is készült.

A kormány tíz éven keresztül évi 17 mil­liárd forintot biztosít erre a célra.

Ez a beruházás gyorsan megtérül majd, hiszen az időjárási ingadozások csak az árukukorica esetében százmilliárd forintnyi árbevétel-különbséget tudnak generálni.

Óriási érdeklődés fogadta a tárca településfásítási programját, az elérhető 12 ezer csemetét szinte percek alatt elkapkodták az önkormányzatok. Minek köszönhető ez a rendkívüli népszerűség?

A hatékony vízgazdálkodás mellett a legfontosabb klímavédelmi intézkedéseink egyike, hogy jelentősen növeljük az ország fával borított területének arányát.

Erre pedig a társadalom részéről is egyre nagyobb igény mutatkozik.

Ebben a programban a tízezer fő alatti településeket szólítottuk meg, a cél pedig az, hogy a közterületeken, az óvoda- és iskolaudvarokon elültetett minél több fával népszerűsítsük az önkormányzatoknak a Vidékfejlesztési program erdőtelepítési pályázatait.

Dosszié

Hozzászólások

SZPONZORÁLT TARTALOM
Újra akcióban Kajla: az országjáró vizsla természetjárásra hívja a családokat
tragédia
Erőteljes robbanás történt Libanon fővárosában (videó)
Európa-liga / 26 perce
Majdnem fél év után tér vissza a nemzetközi klubfutball
Közel öt hónap kihagyás után, szerdán négy nyolcaddöntős párban derül fény a továbbjutó kilétére.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TÓTH-PÁL JÁNOS 72 éves korában elhunyt. Temetése 2020. augusztus 10-én 14.30-kor lesz a dunaújvárosi köztemetőben. A gyászoló család
"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, Pihen a kéz, mely értünk dolgozott, Számunkra te sosem leszel halott, Örökké élni fogsz, mint a csillagok." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy RÉDEI SÁNDORNÉ sz.: Nagy Mária az 1. sz. bölcsőde volt dolgozója 87 éves korában elhunyt. Temetése 2020. augusztus 1-jén 10 órakor lesz a nagylóki temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZENTESI ZOLTÁNNÉ 77 éves korában elhunyt. Temetése 2020. augusztus 7-én 13 órakor lesz a dunaújvárosi köztemetőben. A gyászoló család
"Olyan csend van így nélküled, hogy szinte hallani, amit utoljára akartál mondani..." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZABÓ BÉLÁNÉ sz.: Baksa Teréz nagykarácsonyi lakos 80 éves korában elhunyt. Temetése 2020. július 31-én 16 órakor lesz a nagykarácsonyi temetőben. A gyászoló család
Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk KŐVÁRI JÁNOS búcsúztatásán részt vettek, sírjára koszorút, virágot helyeztek, mély fájdalmunkat enyhíteni igyekeztek. A gyászoló család
"Egy éve, hogy elmentél, Mégis minden olyan, Mintha itt lennél. Azóta volt ősz, tél, Tavasz és nyár, De minden olyan, Mintha itt volnál..." VAJNA TAMÁS halálának első évfordulóján. Szerető családod
Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk BARTEK JÓZSEFNÉ búcsúztatásán részt vettek, sírjára virágot, koszorút helyeztek, mély fájdalmunkat enyhíteni igyekeztek. A gyászoló család
"Megállt a szív, megállt a kéz, Nincsen szó az ajkadon. Szívünkben örökké élsz, Mert szerettünk nagyon." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KŐVÁRI JÁNOS varrógép műszerész életének 85. évében elhunyt. Búcsúztatása 2020. július 27-én 14 óra 30 perckor lesz a dunaújvárosi temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SISKA LÁSZLÓ életének 73. évében elhunyt. Búcsúztatása 2020. július 24-én 10 órakor lesz a dunaújvárosi temetőben. A gyászoló család
„A hul­lá­mos vá­ros fe­lett ha­ran­gok hang-le­ve folyt. De mind föl­it­ta a Hold, hogy éj­sza­ka lett.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PALKÓ ISTVÁN 78 éves korában elhunyt. Temetése szűk családi körben lesz megtartva. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KASZÁS BÉLÁNÉ életének 81. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. július 24-én 13 órakor lesz a dunaújvárosi temető ravatalozójában. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FÖLDI TIBOR 62 éves korában elhunyt. Temetése 2020. július 30-án 14.30-kor lesz a dunaújvárosi köztemetőben. Kérünk mindenkit, egy szál virággal rója le tiszteletét. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZABÓ TIBOR ZOLTÁN 69 éves korában elhunyt. Temetése 2020. július 21-én 14.30-kor lesz a dunaújvárosi temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HERÉNYI SÁNDOR 78 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása szűk családi körben fog megtörténni. Megértésüket köszönjük. A gyászoló család
"Annyira akartam élni, a betegséget legyőzni, Búcsúztam volna tőletek, De erőm nem engedett, Így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BARTEK JÓZSEFNÉ 91 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2020. július 25-én 13 órakor lesz a dunaújvárosi temetőben. A gyászoló család
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik PAPP TIBORNÉ Esztike temetésén részt vettek, sírjára koszorút, virágot helyeztek, gyászunkban osztoztak. A gyászoló család
Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk VASINKA GÉZÁNÉ búcsúztatásán részt vettek, sírjára virágot tettek, fájdalmunkat enyhíteni igyekeztek. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ORSZÁG JÁNOSNÉ Ibolya életének 68. évében elhunyt. Búcsúztatása 2020. július 17-én 11 óra 30 perckor lesz a dunaújvárosi temetőben. A gyászoló család
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik ERDÉLYI JÁNOS GYÖRGY temetésén részt vettek, sírjára koszorút, virágot helyeztek, gyászunkban osztoztak. A gyászoló család
Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk SKODA BÉLÁNÉ búcsúztatásán részt vettek, sírjára virágot, koszorút helyezetk, mély fájdalmunkat enyhíteni igyekeztek. A gyászoló család
Augusztus 20. / 34 perce
Kormányszóvivő: rendkívüli alkalmakkor mérettetik meg minden nemzet
piretroid típusú hatóanyag / 36 perce
Több mint négyszáz településen folytatódik a szúnyogírtás
MTI
Dunakanyar Napijegy / 36 perce
Újabb remek lehetőséghez jutnak a magyar családok
Royal Family / 1 órája
Közös fotóval köszöntötte Meghan hercegnét II. Erzsébet
A különbségek ellenére összeházasodnak / 1 órája
A Dale street lakói
duol.hu
Jó tudni! / 2 órája
Megváltozik a háztartási gépek energiacímkéje