Pénzt vennének el a magyar vidéktől

2019.04.22. 15:30

Gazdafórum Sárbogárdon: meg kell védeni a termelők érdekeit!

Gazdafórumon tájékoztatták a térség gazdáit a magyar mezőgazdaság helyzetéről csütörtökön a városháza dísztermében. A fórumra Varga Gábor országgyűlési képviselő meghívására előadóként érkezett Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

V. Varga József/FEOL

Győrffy Balázs egyebek között kiemelte: hallatnunk kell a hangunkat azért, hogy a 2020 utáni európai uniós Közös Agrárpolitika kedvező képet nyújtson hazánk számára, olvasható a feol.hu-n. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége online és papíralapú petícióját –, amellyel a közös agrárpolitikából Magyarországnak jutó források megőrzésének társadalmi támogatottságát kívánják demonstrálni az Európai Bizottság felé – eddig már 170 ezren írták alá. Fontos, hogy Brüsszelben tisztában legyenek azzal, hogy a magyar gazdák ragaszkodnak azokhoz a támogatásokhoz, amelyek megilletik őket.

Pénzt vennének el a magyar vidéktől

Amint elhangzott: elképesztő az a javaslat, hogy a Közös Agrárpolitika forrásából hatalmas összegeket elvonjanak, és a pénzt a migrációs költségek ellensúlyozására fordítsák. A kamarai elnök szerint az Európai Unió jelenlegi törekvései pénzt vennének el a magyar vidéktől, amely ellentmond a gazdák érdekeinek, hiszen a közelmúltban a hazai agrárgazdaság teljesítménye másfélszeresére nőtt, mint ahogy az agrárexport is. Úgy vélte, egyre közelebb kerülünk azokhoz az országokhoz, amelyek történelmi hátterükből adódóan előttünk vannak, de ez az irány könnyen megtörhet, ha a fejlesztési források csökkennek a következő időszakban.

Győrffy Balázs (b) Varga Gábor meghívására érkezett Sárbogárdra
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: Dél-Fejérben, a Mezőföldön húzóágazat a mezőgazdaság kiváló termelőterületeivel, állattartó telepeivel és feldolgozóiparával. A déli végeknek kifejezetten hátrányos lenne az uniós források csökkenése.

Szó esett a fórumon arról, hogy folyamatban van egy új, az osztatlan közös földterületeket szabályozó eljárás előkészítése, mivel a hazai birtokszerkezet elaprózódott és átláthatatlan. A rövidebb, gazdabarát eljárás rendezné ezeknek a területeknek a helyzetét. A teljes eljárást az újonnan létrejövő Nemzeti Földügyi Központ hajtja majd végre. Megtudtuk azt is, hogy a földforgalmi törvény januári módosításának célja a helyben lakó gazdák szerepének erősítése, a versenyképesség javítása, a visszaélések visszaszorítása és a termőföld magyar kézben tartása. A változások egyebek között érintik a helyi földbizottságok feladatait és eljárását, az elővásárlási jogosultságokat és a termőföld vételárára vonatkozó szabályokat is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!