Visszahívott termékek

2019.07.20. 19:00

Furcsa dolgokat találtak az élelmiszerekben

mw

Idén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 31 termék viszszahívását rendelte el, ezek közül a legtöbb, nyolc esetben nem vagy nem megfelelően jelölt allergén, illetve szulfi t volt a probléma – derült ki a hivatal friss adatbázisából. Az ellenőrzéseken fennakadó termékek között előfordult, hogy nem jelölték a fűszeres szójababpasztában a mustárt, a szezámos, zöldséges szósznál a szójatartalom feltüntetése hiányzott, a puha mályvacukor sütemény esetében pedig a tej hiányzott az összetevők tételes felsorolásából. Összesen négyszer okozott gondot fém-, műanyagdarab vagy üveg jelenléte. Horrorisztikus, de fémet találtak a puffasztott kukoricában, műanyagot a tönkölykásában, üveget pedig a hántolt árpában.

Minden termékre figyel az élelmiszer-biztonsági hatóság
Fotó: pixabay

Ezenkívül háromszor vezetett termékvisszahíváshoz határérték feletti formaldehidvagy melaminkioldódás, ilyen eseteket bambuszból készült gyermekétkészletnél, csúszásmentes tálnál és egyéb konyhai eszközöknél regisztráltak. Kétszer tártak fel a Nébih munkatársai fipronil-, valamint szalmonella szennyezettséget, az utóbbit állateledeleknél, borjúnyelőcsőnél és báránytüdőnél. A forgalomból való kivonáskor az adott terméket „csak” az üzletek polcairól veszik le, termékvisszahívást pedig akkor rendelnek el, ha a kockázatot jelentő termék már a vásárlónál van.

Az utóbbi esetben nehézséget okoz a vásárlók elérése. Januártól törvény írja elő a vállalkozásoknak: jelentsék az élelmiszerlánc-felügyeleti szervnek az önellenőrzésből eredő termékvisszahívásokat is. Egy kutatás szerint a válaszadók 96 százaléka hallott már élelmiszeripari termékek visszahívásáról, a legtöbben bébiétel, fűszerpaprika, húsipari termék visszahívását idézték fel, de említettek ásványvízzel, tojással vagy csokoládéval kapcsolatos intézkedést is. Egy másik felmérésből az derült ki, hogy a megkérdezettek 6 százaléka szerint kizárólag a vállalkozás, 14 százalék szerint kizárólag a hatóság feladata a visszahívás, 80 százalék gondolja úgy, hogy a két szereplőnek közösen kell eljárnia ilyen esetekben.

Végleg bevontak egy potencianövelőt

Betiltotta a BoomBoom férfi aknak szánt étrend-kiegészítő forgalmazását a Nébih, mert az interneten árusított készítmény gyógyszerhatóanyagot tartalmazott, és a hatóság gyógyszerhamisítás miatt feljelentést is tesz. Az étrend-kiegészítő ugyanis terápiás mennyiségben tartalmaz szildenafi lt, amely komoly kockázatot jelent az egészségre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!