dimenzióváltás

2019.11.28. 13:00

Folytatódik a szolgáltatóközpontokkal való együttműködés

A miniszter szerint a kormány úgy élénkítette a gazdasági növekedést, hogy közben sikerült fenntartania a pénzügyi és költségvetési egyensúlyt.

A Magyarországon működő üzleti szolgáltatóközpontok és a kormány együttműködése kölcsönösen jövedelmező, ezt a jövőben is folytatni kell – mondta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

Szijjártó Péter a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség és a HOA – Hungarian Service and Outsourcing Association – Budapest Business Services Hungary elnevezésű – konferenciáján közölte: sikerült létrehozni a „magyar modellt”, amellyel a fiskális egyensúly megtartása és a nemzetgazdaság ösztönzése egyszerre valósul meg.

„Az elmúlt 9 évben sikerült évről-évre csökkenteni az államadósságot, amely 2022-re a GDP 60 százaléka alá csökken. A kormány 800 ezer új munkahelyet hozott létre az elmúlt kilenc évben, 12,5 százalékról 3,3 százalékra csökkentve így a munkanélküliséget”

- mondta.

„Az Európai Unió tagállamai közül Magyarország rendelkezik a második legnagyobb növekedési rátával (5,2 százalék), az elmúlt két évben pedig minden jelentősebb befektetési és kiviteli rekordot megdöntött”

- tette hozzá.

„A kormányzatnak ráadásul úgy sikerült élénkítenie a gazdasági növekedést, hogy közben sikerült fenntartania a pénzügyi és költségvetési egyensúlyt”

- hangsúlyozta a miniszter.

2019 az ötödik év, amikor sikerült a jövő évi költségvetési javaslatot már a nyár végén elfogadni, ami segíti a tervezést a vállalkozásoknak.

A foglalkoztatásban is rekordot ért el az ország, csaknem teljes foglalkoztatás van Magyarországon.

„Ez azt jelenti, hogy a gazdaságpolitika fókuszát át kell helyezni a munkát terhelő adók csökkentésére, és a mennyiségi megközelítés helyett a minőségi szempontokat kell szem előtt tartani a munkahelyteremtésben” – mondta Szijjártó Péter.

Közölte:

a beruházási rekord is megdől idén, mert már most több beruházás érkezett Magyarországra, mint tavaly.

November közepéig 1400 milliárd forintnyi beruházás érkezett a beruházásösztönző rendszeren keresztül november közepéig. „Megszűnt a munkahelyteremtési követelmény a külföldi befektetéseknél a készpénztámogatáshoz, ehhez új technológiát jelentő beruházás kell ezentúl. Ez is a dimenzióváltást támogatja a gazdaságban” – mondta a miniszter.

Kitért arra, hogy 120 üzleti szolgáltatóközpont működik Magyarországon több mint 55 ezer embert foglalkoztatva.

„Az elmúlt három évben 34 befektetés valósult meg az ágazatban, amelyekkel 4667 munkahely jött létre. Jelenleg hét céggel tárgyalnak” – tudatta a miniszter.

„A kormány elkötelezett azon cégek támogatása mellett, amelyek szolgáltatóközpontot szeretnének Magyarországra hozni. A kormány dolgozik a következő gazdaságvédelmi akcióterven, amelyben szerepel majd a szolgáltatóközpontok támogatása” – tette hozzá.

Ésik Róbert, a HIPA elnöke közölte, hogy a központok egyre magasabb hozzáadott értéket képviselnek, és nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a jól képzett, nyelveket beszélő fiatalok Magyarországon maradjanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában