Gazdaság

2017.01.04. 14:20

Fejlődés az energiatárolásban

Dunaújváros - A fenntartható fejlődés alaptézise, hogy egyre nagyobb arányban használjunk fel megújuló energiafajtákat, aknázzuk ki a nap, a szél, a víz, stb. adta lehetőségeket. Megújuló energiaforrásokból származó energia adott helyen és időben történő felhasználhatóságát azonban meg kell oldani - erre szolgálnak többek között az energiatároló berendezések, az akkumulátorok is.

Hevesiné Kővári Éva

A közlekedésben a járművek, az iparban a gépek működtetése egyre inkább az elektromos energia felhasználásának irányába tendál. Ez akkor is így van, ha tudjuk, hogy Földünk kőolaj és földgáz készletei még több száz évre elegendőek. Az elektromos energia irányába történő eltolódás oka, hogy a fosszilis energiahordozók kinyerése és feldolgozása tájsebekkel, hulladékok keletkezésével, környezetszennyezéssel jár, égetésük pedig jelentős széndioxid kibocsátást okoz.

A világ kutatóhelyein számos projektet indítottak a megújuló energiaforrásokból származó energia tárolásának, legjobb gyakorlatának kialakítására. 2016-ban az akkumulátor piac hihetetlen mértékű növekedésnek indult. Ez az energiatárolási mód először a közüzemi hálózatokban, majd a vállalati szektorban vált jellemzővé - és a környezetvédelmi megfontolásokon túl költségcsökkentési szándék is segítette e technológiák elterjedését. A Bloomberg New Energy Finance becslése szerint 2024-re a megújuló energiák tárolására fókuszáló beruházások a mostani befektetéseknek legalább a hatszorosára nőnek majd.

Mira Loma energetikai alállomás lítium-ionos energiatároló rendszer makett képe
Fotó: https://electrek.co/2016/09/15

A legnagyobb energiaprojektek jelenleg Kaliforniában zajlanak. A TESLA Motors Los Angelesben, a Mira Loma energetikai alállomáson egy 80 megawattóra teljesítményű lítium-ionos energiatároló rendszert épít. A beruházás a város biztonságos energiaellátásához kíván hozzájárulni - hangsúlyozottan csak megújuló energiára építve. Várhatóan az új energiaállomás 2500 háztartást tud majd ellátni. Az itt élők különösen érzékenyek energetikai témában, hiszen 2015-ben egy közeli földalatti gáztározóból hatalmas mennyiségben szivárgott ki metán, kiváltva az ott lakók rémületét: féltek az egészségügyi kockázattól, valamint a robbanásveszélytől. Long Beachben is épül egy lakossági áramellátást biztosító, energiatárolásra alkalmas rendszer, valamint elektromos járművekhez EV akkumulátorokat fejleszt és gyárt a BMW csoport a Kaliforniai Egyetem bevonásával.

A világban máshol is próbálkoznak nagyteljesítményű akkumulátoros rendszerek építésével. Angliában Cranfieldben és Wolverhamptonban, Kanadában Ontario környékén, Németországban pedig Braderupban vannak energiatárolást célzó projektek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!