Gazdaság

2012.07.05. 10:19

Értékteremtő munka folyik

Sárszentágota - A településen a közmunka program segítségének köszönhetően hosszabb, rövidebb időre fellélegezhetnek a tartósan munkanélküliek. Jelenleg harminc embernek tudnak munkát biztosítani.

Munkatársainktól

A településen viszonylag sok a munkanélküli, helyben kevés a munka, nem csoda, hogy amikor az önkormányzat támogatást nyert arra, hogy a közmunka program keretében harminc embert foglalkoztasson, sorban állás volt a munkáért. Csalovszkiné Mezei Zsuzsanna, a település jegyzője elmondta, ugyan sok az adminisztráció, de megéri, mert hosszabb időre is munkát, legfőképpen pedig valami fizetést adhatnak a programban részt vevőknek.
 
- Sokakat már az is jobb érzés töltött el, hogy nem segélyért kellett jelentkezni. Hiszen a legnagyobb baj az, hogy sokan évek óta nem találnak állást, s ma már nem is keresnek, beletörődnek sorsukba - tette hozzá Baranyák István polgármester. Majd a jegyző elmondta, hogy tíz embert december 31-éig tudnak foglalkoztatni, húsz munkanélküli pedig november 30-áig kapott lehetőséget. Az erre az időre érvényes támogatás száz százalékos, vagyis a településnek nem kellett önrészt biztosítani. A foglalkoztatottak pedig a közfoglalkoztatási minimálbért, azaz bruttó 78 ezer 100 forintot kapnak.

- Az adminisztrációs terheket növeli, hogy ezt a bért nem egy összegben kell kifizetnünk az érintetteknek havonta, hanem heti rendszerességgel kapnak fizetést. A jogalkotók úgy ítélték meg, hogy a közfoglalkoztatottak - elsősorban Észak-Magyarországon - így jobban be tudják osztani járandóságukat - árulta el a jegyző.

Baranyák István elmondta, kevés a lehetőség, szerencsére ezúttal hosszabb időre, nyolc órába is felvehették a dolgozókat, persze vannak olyanok is, akik csak 2-4 hónapot dolgoznak napi hat órában. A településen egyébként elsősorban 50 év feletti nőket választottak, akiket a kertészetben foglalkoztatnak, illetve férfiakat, aki az útkarbantartást, az árkok tisztítását végzik. 

- Az iskola mögötti rész korábban gyakorlókert volt, most ismét szép, vannak palántáink, gyümölcsfáink, egy darabon még kukorica is terem. Az asszonyok megművelik, s a terményt is feldolgozzák. Ha kell, borsód szednek és fejtenek, majd tököt, uborkát gyalulnak, s ellátják az iskolai konyhát - tette hozzá a polgármester.

 

 

 
Megtudtuk, hogy a pályázati forrás nem csak a foglalkoztatottak bérére, hanem az eszközökre és például a vetőmagokra is forrást biztosított. Beszereztek kézi szerszámokat, fűnyírót, motoros háti permetezőt is, amit később is használnak majd, hiszen a kertet nem csak a program ideje alatt művelik. Szeretnék tovább is csinálni, sőt, még nagyobb területet vonnának be a munkába.  Egyébként a férfiak is helyt állnak, megtisztították az árkokat, kivágták az út menti veszélyes fákat, majd fel is aprították azt. Az önkormányzat pedig "bespájzolta", télen kiosztják a rászorulóknak.

A támogatással munkához jutottak

A hagyományos közfoglalkoztatás keretében 398 kérelemre 621 millió forintos támogatást nyújtott a megyei munkaügyi központ - mondta el Buday Attila igazgató. A négy; hónapig tartó, napi 6-8 órás foglalkoztatás keretében 2859 fő jutott keresethez. Az országos közfoglalkoztatási program keretében idén 13 kérelmet  támogatott a központ 2,2 milliárd forint támogatással és 2275 fő foglalkoztatása valósult meg. Ők az év végéig dolgozhatnak. A sárszentágotaihoz hasonló, a kistérségi startmunka-mintaprogram keretében 26 település 42 kérelmére egy milliárdos támogatást adott a munkaügyi központ, 1057 fő munkáját támogatta.

Szerző: Miskei Anita, Tribolt Lajos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!