kilátások

2018.03.07. 12:27

Erősödhetnek a közép-európai devizák a jövőben

Elemzők azzal számolnak, hogy drágulnak a közép-európai országok devizái a következő 12 hónapban a térség gazdaságainak az erősödésére és a várható monetáris szigorítás hatására.

A Reuters által március 2-6. között megkérdezett elemzők véleményének átlaga szerint

a forint 2,2 százalékkal, 307,5 euróra drágul a jövő év február végére.

Többek között Németh Dávid, a K&H vezető elemzője azt mondta, hogy az MNB évekig szinten tarthatja az alapkamatot, viszont még az idén megkezdi a likviditástöbblet kivonását, amit a deviza-swap ügyletekkel ért el.

A Reuters hírügynökségnek válaszoló szakemberek véleményének az átlaga szerint a cseh korona a következő 12 hónapban 2,3 százalékkal 2012 óta legmagasabb szintre, 24,85 koronára drágulhat az euróhoz képest.

A korona árfolyamát az a várakozás hajtja fel, hogy a cseh központi bank folytatja a kamatemelést az infláció visszafogása céljából.

A zloty esetében 1,2 százalékos drágulást várnak február végére, amikor 4,14 zloty ér majd 1 eurót. A lengyel jegybanknak nem okoz fejtörést az infláció, ezért várhatóan szinten tartja az alapkamatot szerdán. Elemzők szerint a lengyel központi bank majd csak valamikor jövőre kezd kamatot emelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában