Gazdaság

2013.09.09. 16:37

Érdemes alkudni is az ingatlanpiacon

Az ingatlanpiac változatlanul stagnál, a kereslet nem élénkült meg. Ez kihat aztán az árakra.

Fejér Megyei Hírlap

Horgos Tamás, egy ingatlanközvetítő cég tulajdonosa szerint Magyarországon még nem érzékelhető a fellendülés és folyamatos az árcsökkenés, több, a válságtól különösen sújtott országhoz hasonlóan. Vannak azonban olyan európai országok, ahol a lakáspiac növekedett 2008 és 2012 között, azaz a válság már nem érezteti hatását.

A használt téglalakások és a panellakások árainak visszaesése nagyon hasonló, 10-15 százalék körüli, míg a téglaépítésű házak esetén 10 százalékot meghaladó a csökkenés. Árkategóriától függetlenül, mindenhol az 50 és 60 négyzetméter közötti lakások a legnépszerűbbek. A négyzetméterárak várható emelkedése előtt biztos befektetés a lakásvásárlás, most érdemes lakóingatlant venni.

Továbbra is erős kínálati piac jellemzi az ingatlanforgalmat, így aki vásárol, remek helyzetben van, könnyen válogathat. A megvásárolt ingatlanok méretében is jelentős az eltérés ahhoz képest, mint amit a kínálat mutat. Jellemzően a nagyobb méretű házaktól, lakásoktól szabadulnának az eladók, és bár az elmúlt hónapokban nőtt valamelyest a nagyobb méretűek utáni kereslet, a vevői oldalon még mindig a kisebb, könnyebben fenntarthatók felé billen a mérleg.

Kovács Éva cégvezető úgy látja, hogy az aktuális ingatlanpiaci helyzet változatlan tendenciát mutat az elmúlt időszakhoz képest. Nagyobb forgalom, vásárlási szándék a vevők részéről nem mutatkozott. Év elején a használt lakásra történő szociálpolitikai kedvezmény esetleges kiterjesztése nagy várakozásokat ébresztett az ügyfelekben, de sajnos ez idáig ezzel kapcsolatos változás nem történt. Idén nagyobb százalékban lehet az irányárakból alkudni, lakások vásárlásánál már akár 15 százalékos csökkenés is elérhető egy-egy alku kapcsán, családi házaknál pedig 17-20 százalék.

Ebben az évben nagyobb kereslet mutatkozott a családi házak iránt, árban a 20 millió forint körüli ingatlanok a legkeresettebb. Új építésű házakra nagyobb az idén az érdeklődés, ezek közül is az ikerházak, sorházak, kis kerttel, kis telekkel a keresettebbek. Köszönhető ez annak is, hogy kedvezőbb hiteleket adnak a bankok az új építésű ingatlanokra, és ezekre szociálpolitikai kedvezmény is igényelhető. A telekpiacon még nem érződik semmilyen változás, igen alacsony a kereslet. 





Tavaly óta ingatlanok adás-vétele már nem történhet energetikai tanúsítvány nélkül. 

2012. január 1-től kötelező az energetikai tanúsítvány elkészíttetése ingatlanok adás-vétele esetén. Kis Zsolt energetikai tanúsító mérnök szerint ennek megjelenése a tudatos vásárlóknak kedvez, és alapdokumentumként szolgál egy ingatlan megvásárlásakor. 

A társasházi lakások esetében kevésbé tulajdonítanak jelentőséget a vásárlók az energetikai értékeknek, hatása főként a családi házak adás-vétele esetén érezhető. Ügyfelei többsége, aki családi ház vásárlása előtt áll, örömmel fogadta a jogszabályi kötelezést, így egy kamarai jogosultsággal rendelkező mérnök jellemzése jut a birtokukba, mely megalapozhatja a döntésüket.

Kis Zsolt gyakori személyes tapasztalata, hogy családi ház vásárlásakor a hasonló méretekkel rendelkező ingatlanok közül az általa készített energetikai besorolás alapján választottak az ügyfelek, akik ma már elégedett tulajdonosok.

Összességében az ingatlanpiac szereplői megértették és reagáltak a jogszabályalkotó szándékára, erre a több visszatérő elégedett ügyfél szolgál bizonyítékul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!