Gazdaság

2017.04.20. 18:05

Változások az energiahatékonyságról szóló törvényben

Az energiahatékonyságról szóló törvény több elemében módosult, fontos változások lépnek életbe az év közepén is. A Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés (MVAE) két szakemberét, Dénes Lászlót és Kun Zoltánt kérdeztük.

Kőhalmi Kálmán

Április 25-én 14 órától Dénes László és Kun Zoltán tart előadást a témában a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamaránál. Az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény elmúlt év végén, illetve ez év első negyedében történt változásaival kapcsolatban már másodszor tartanak ilyen tájékoztatót a kamaránál, ezek a jogszabályok ugyanis szélesebb vállalkozói kört érinthetnek. Sokan nem ismerik ezeket a jogszabályi előírásokat, így nem is kezdték meg a felkészülést ezek teljesítésére. Az év közepi határidő pedig erősen közelít, és a mulasztás esetére kilátásba helyezett bírságok súlyosak és ismételhetőek.

A vállalkozások energiahatékonyságra törekvő működését ösztönző törvényi előírások eddig elsősorban a nagyvállalatokra vonatkoztak, adatszolgáltatási kötelezettségük volt az elfogyasztott villamosenergia, földgáz és hőmennyiség terén. Új követelmény 2015-től, hogy a nagyvállalatoknak energetikai auditot kell elvégeztetniük, vagy be kell vezetniük az ISO 50001-es energiairányítási rendszert. E tekintetben minden vállalat nagyvállalatnak számít, amely nem kis- és középvállalkozás - az energiafelhasználásától függetlenül! Érdemes körültekintőnek lenni, és vizsgálódni a vállalkozások vezetőinek, hogy vajon érintettek-e, és van-e tennivalójuk az ügyben? Erre a vizsgálódásra kiváló lehetőség lesz a MVAE által tartott előadáson.

Dénes László és Kun Zoltán ismertetik az április 25-ei előadáson az energiahatékonyságról szóló törvény új előírásait, hatásukat
Fotó: szerző felvétele

2016 végén újból módosult a törvény, energetikai szakreferens igénybevételét írta elő méretüktől függetlenül azoknak a vállalkozásoknak, akiknek három év átlagában az éves energiafelhasználásuk bizonyos határértéket meghalad. E határértékeket (400 ezer kWh villamos energia, 100 ezer köbméter földgáz, 3 400 GJ hőmennyiség) akár egy komolyabb irodaház, egy terményszárító is átlépheti - egy gyártócsarnok pedig minden bizonnyal érintett. A határérték feletti energiafelhasználóknak tehát energetikai szakreferenst kell alkalmazniuk, és erre már nincs sok idejük. Kevés szakreferens van még az országban, ezt a feladatot főleg az energetikai auditorok látják el, akikre nagyon szigorú szakmai előírások vonatkoznak. Az országban mindössze százhúsz energetikai auditor van jelenleg - az egyikük Dénes László, aki a meghirdetett tájékoztató egyik előadója, így tőle valóban hiteles információkat kaphatnak az érdeklődők a jövő heti előadáson.

Kun Zoltán, aki egyben az MVAE helyi irodájának vezetője, azt is kihangsúlyozta, hogy az energetikai szakreferensnek számos olyan feladata van, amit az adott vállalkozás nélküle nehezen tudna megoldani, tevékenysége igen hasznos lehet a cég energiahatékonyabb működése szempontjából.

Az is valószínű, hogy a szakreferensek feladatai még bővülnek, hiszen 2018 év elejétől új szabályok lépnek életbe, a résztevékenységekhez igazodó almérőket kell felszerelni a vállalkozások telephelyein, és a beépítési hely meghatározásában a szakreferens nyújthat szakszerű segítséget.

Érdemes lesz tehát a jövő keddi előadáson a szakembereket meghallgatni, és felkészülni a vállalkozásokat érintő energetikai jogszabályok követelményeire. Az energiahatékonyság nagyon fontos erőforrásaink hatékonyabb felhasználása és környezetünk védelme okán, és tudnunk kell, hogy kormányzati vállalások is vannak a témában az uniós irányelvek miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!