egyetértés nélkül

2019.08.20. 15:31

Először zárhat közös közlemény nélkül a G7-ek csúcsa

A közös közlemény elmaradásának oka, hogy nem sikerül közös nevezőre jutni kereskedelmi és klímaügyben, amelyben különösen az Egyesült Államok álláspontja különbözik a többiekétől.

A világ hét legfejlettebb országának szombaton kezdődő csúcsértekezlete először záródhat közös közlemény kiadása nélkül. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke műtétje miatt biztosan nem vesz részt a megbeszélésen.

Az NHK japán köztelevízió azt közölte kedden, hogy azért maradhat el a közös közlemény, mert nem sikerül közös nevezőre jutni kereskedelmi és klímaügyben. Különösen az Egyesült Államok álláspontja különbözik a többiekétől – jegyezte meg a NHK.

Az 1975-ben létrehozott G7-ek ülései rendre közös közleménnyel zárulnak.

A szombattól hétfőig tartó csúcsértekezletet a délnyugat-franciaországi Biarritzban tartják.

A G7-ek tagjai az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Japán, Németország, Olaszország, Kanada és az Európai Unió.

Az Európai Uniót rendre az Európai Bizottság vezetője és az európai tanács elnöke képviseli. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azonban biztosan nem lesz ott a megbeszélésen, sürgőssé vált műtétje miatt – jelentette be a bizottság szóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában