nagy lehetőség

2019.08.16. 12:38

Élénk az érdeklődés a falusi csok iránt

A kezdetektől népszerű otthonteremtési kedvezmény lakáspiacra gyakorolt hatása már most is érzékelhető.

A kormány azokat a településeket jelölte ki a falusi családi otthonteremtési kedvezménynél (csok), ahol az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent a népesség. Azonban ezek között is vannak olyanok, amelyek kedvező elhelyezkedésük és jó infrastrukturális adottságuk miatt vonzóbb célpontot jelenthetnek a lakásberuházások szempontjából. Ilyenek lehetnek például Pest megyei helységek vagy a Balaton vonzáskörzete – idézi Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkárának Vadai Ágnes ellenzéki képviselő írásbeli kérdésére adott válaszát a Magyar Nemzet. A kérdés arra vonatkozott, vizsgálta-e a kormány, hogy mennyivel nőttek a falusi csokkal érintett településeken az ingatlanárak.

A válaszból az is kiderült, hogy mivel a falusi csok új lehetőség, ezért ingatlanpiaci hatásai is csak később fognak megjelenni.

„Nincs kétségünk a falusi csok létjogosultsága és hosszú távú eredményessége tekintetében, ezért a kormány minden támogatást megad a fiataloknak – és a hitelt folyósító pénzintézeteknek –, hogy minél többen vehessék igénybe a vidéki otthonteremtési lehetőséget”

– tette világossá Orbán Balázs.

Az Ingatlan.com szakértője a lap megkeresésére friss adatokat sorolva elmondta, hogy a falusi csokkal elérhető ingatlanok átlagára 9,2 millió forint, ami 14 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt.

„A falusi csok bevezetése óta élénkülést mutat a kistelepülések pia­ca, a kínálat bővülése mellett az árak is emelkedtek.

A drágulás itt azonban teljesen más jellegű, mint a nagyvárosokban és Budapesten, ahol az ötödik éve tartó áremelkedés a megfizethetőség határáig növelte az árakat”

– mondta lapunknak Balogh László, a hirdetési oldal vezető gazdasági szakértője.

Balogh László hozzátette: a kistelepüléseken elmaradt a fővárosban tapasztalható drasztikus lakásáremelkedés, ezért

az itt élők eddig azt tapasztalták, hogy a lakásaik csupán töredékét érik a budapesti vagy nagyvárosi hasonló otthonoknak. Ha ez így folytatódna, az óriási vagyonkülönbségekhez vezetne.

A szakértő szerint ezt ellensúlyozhatja, ha a falusi lakásárak megkezdik a felzárkózást a nagyvárosi ingatlanok áraiéhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában